Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Srednja Dalmacija i dalje je hit-destinacija

Županija u turističkom plusu, a Zlatni rat proglašen najljepšom plažom na svijetu!

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Big 7 Travel Globalna putnička web-stranica plažu Zlatni rat proglasila je najljepšom, a u opisu stoji da je lijepom i jedinstvenom ne čini samo njezin oblik. Šljunkovita plaža okružena je kristalnobistrim morem, čija se boja iz tirkiznog mijenja u tamnoplavu na samo 10-20 metara

– Zadovoljni smo dosadašnjim tijekom turističkog prometa u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji je u srpnju na razini lanjske rekordne godine, a za prvih smo sedam mjeseci u „plusu“ u odnosu na lani. U udarni dio turističkog ljeta ulazimo sa željom i obvezom biti uvijek bolji, drukčiji i prije svega atraktivniji. Tome pridonose brojna događanja kojima naši gosti upotpunjavaju svoj odmor u našim destinacijama – poručuje Joško Stella, direktor Turističke zajednice SDŽ-a.

Proslavljen Dan općine Šolta Spomenik braniteljima otkrili župan Boban, ministar Medved i načelnik Cecić Karuzić

Pozitivni rezultati

Tako su gosti svoj boravak u ovoj županiji ovoga kolovoza mogli obogatiti saznanjima o povijesnoj vezanosti srednje Dalmacije uz blagdan Velike Gospe, ali i otkriti kako su se omiški gusari borili za svoj grad i rijeku, sudjelovati u nizu koncerata, izložbi, sportskih nadmetanja na čelu s krunskom kulturnom manifestacijom, “Splitskim ljetom”.

Prema podacima iz sustava e-Visitor, u Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom srpnja boravilo je 923.288 gostiju, što je za 4000 dolazaka bolji rezultat nego lani. Oni su ostvarili 5,346.390 noćenja, odnosno jedan posto manje nego u istom mjesecu 2018. godine. No, svih sedam  ovogodišnjih mjeseci u turističkom prometu su odlični u srednjoj Dalmaciji s ukupno 2,104.507 dolazaka (+ 5%) i 9,426.128 noćenja (+1%). Ukupnom pozitivnom trendu rasta turističkog prometa najviše su pridonijeli strani turisti kojih je došlo 1,852.964, odnosno pet posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, dok je sa 161.543 dolaska domaćih turista ostvaren također pet posto bolji dolazak te rast noćenja od jedan posto stranih i četiri posto domaćih gostiju.
Split je u dosadašnjem dijelu godine bio najposjećeniji grad u županiji i ostvario daleko najbolje rezultate.

Župan Boban i ministar Butković najavljuju građevinsku oluju infrastrukturnih projekata Kreće tunel Kozjak, obilaznica Omiša, tunel i most preko Cetine, tunel Toć...

Svjetska promocija

Na području Splita u srpnju je ostvareno 184.677 turističkih dolazaka i 635.588 noćenja, što je porast od šest posto u dolascima i pet posto u noćenjima u odnosu na 2018. godinu. Da je Split uistinu jedna od najatraktivnijih destinacija u Hrvatskoj, potvrđuje i podatak da je od siječnja do srpnja ostvareno 519.538 dolazaka turista i 1,489.261 noćenje, što je porast od 10 posto u dolascima i 11 posto u noćenjima.

U zračnoj luci Split, najprometnijem hrvatskom aerodromu tijekom ljeta, ove je godine srušen još jedan u nizu rekorda. Tako je preko Resnika u srpnju prošlo 723.048 putnika, a to je prvi put u povijesti te zračne luke. Isto tako, francuski nacionalni avioprijevoznik Air France je polovinom srpnja prvi put sletio u splitsku zračnu luku. Kompanija je odlučila uvesti tri leta tjedno zrakoplovom A318/ A319 tijekom srpnja i kolovoza.

Na ribolovnom spektaklu u Komiži “Big Game Fishing” 30 posada iz 10 zemalja Boban: Ovo je potvrda da je Komiža ‘najribarskije misto na svitu’!

I za kraj – poslastica! Globalna putnička web-stranica Big 7 Travel objavila je svoju službenu top-listu Top 50 plaža na svijetu 2019., na kojoj je Zlatni rat na otoku Braču zauzeo prvo mjesto. Rezultat je to provedene ankete među 1,5 milijuna korisnika društvenih mreža, te ranije prikupljenih podataka iz medija i ocjene uredničkog tima Big 7 Travel.

U opisu plaže na stranici Big 7 Travel stoji, između ostalog, da je “Zlatni rat najspektakularnija hrvatska plaža. Lijepom i jedinstvenom ne čini je samo njezin oblik. Šljunkovita plaža okružena je kristalno bistrim morem, čija se boja iz tirkiznog mijenja u tamnoplavu na samo 10-20 metara. Desetljećima stari borovi pružaju sjenu, ali rijetko tko želi izaći iz toplog mora. Jasno je zašto je ovo najbolja plaža na svijetu 2019.” Vrlo raznolika top-lista donosi plaže s crnim pijeskom,vulkanske, gradske i otočne plaže u cijelom svijetu, pa su Zlatni rat, 
Brač, Splitsko-dalmatisnka županija i Hrvatska time dobili iznimnu promociju na svim kontinentima.

Prve 33 obitelji s ukupno 80 djece 
dobile bespovratna sredstva Jedinstveni projekt “Tu je tvoj dom” pomaže obiteljima u ruralnim djelovima Županije u stjecanju doma