Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Županija potpisala 8,5 milijuna kuna vrijedne ugovore za projekte na pomorskom dobru

Omiš, Trogir, Kaštela i Tučepi gradit će lukobrane, uređivati plaže

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo i turizam, kazao je da je Županija već izradila sve bitne strateške dokumente vezane za upravljanje plažama

Na temelju odluke o raspodjeli sredstava iz Programa sufinanciranja kapitalnih projekata na pomorskom dobru na području Splitsko-dalmatinske županije za 2019. godinu, župan Blaženko Boban potpisao je ugovore vrijedne 8,5 milijuna kuna s gradonačelnikom Omiša Ivom Tomasovićem, zamjenicom gradonačelnika Trogira Ružom Kovačević Bilić, zamjenikom gradonačelnika Grada Kaštela Grgicom Benutićem i načelnikom općine Tučepi Antom Čobrnićem.

Župan Boban i premijer Plenković u Starom Gradu na Hvaru za Dan grada i blagdan sv. Roka Sinergijom pomažemo ostanak obitelji koje su nikle i obikle na našim škojima

Sufinanciranje pola – pola

– Pomorsko dobro ovih je dana posebno aktualna tema. Poznato je da naša Županija upravlja trećinom ukupnog pomorskog dobra Republike Hrvatske. Nije bilo lako odraditi sve pripremne radnje jer se financiraju samo projekti koji su dovedeni do građevinske dozvole, a projekti se sufinanciraju u omjeru pola Županija, pola jedinica lokalne samouprave. Na ovaj način s jedinicama lokalne samouprave mijenjamo ukupnu vizuru naših primorskih mjesta. Stoga, neka ovi potpisani ugovori budu poticaj i drugim lokalnim zajednicama da se jave na ovakve županijske natječaje – kazao je župan Boban.

Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo i turizam, kazao je da je Županija već izradila sve bitne strateške dokumente vezane za upravljanje plažama, od Plana nosivosti kapaciteta u turizmu do Plana upravljanja plažama, te najavio izradu Integralnog plana upravljanja obalnim pojasom koji je predviđen europskim direktivama i koji do sada ima samo Šibensko-kninska županija.

Srednja Dalmacija i dalje je hit-destinacija Županija u turističkom plusu, a Zlatni rat proglašen najljepšom plažom na svijetu!

Spremni smo za 2021. godinu

– Spremni smo za novu financijsku perspektivu Europske unije od 2021. godine kako bismo aplicirali za još više sredstava za održivo upravljanje obalnim pojasom – kazao je pročelnik Čogelja.

Grad Omiš dobio je 1,5 milijuna kuna za uređenje plaže Brzet, Grad Trogir za izgradnju lukobrana športske luke Brigi Lokvice tri milijuna kuna te Grad Kaštela za uređenje plaže uvala Glavica u Kaštel Lukšiću dva milijuna kuna.

Općina Tučepi također dobiva dva milijuna kuna, za uređenje obalnog pojasa od marine do Gospina potoka, sve s ciljem jačanja konkurentnosti Splitsko-dalmatinske županije razvojem obalne i morske infrastrukture te jačanjem turističke i gospodarske resursne osnove.

Prve 33 obitelji s ukupno 80 djece 
dobile bespovratna sredstva Jedinstveni projekt “Tu je tvoj dom” pomaže obiteljima u ruralnim djelovima Županije u stjecanju doma Župan Boban i ministar Butković najavljuju građevinsku oluju infrastrukturnih projekata Kreće tunel Kozjak, obilaznica Omiša, tunel i most preko Cetine, tunel Toć...