Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Boban i premijer Plenković u Starom Gradu na Hvaru za Dan grada i blagdan sv. Roka

Sinergijom pomažemo ostanak obitelji koje su nikle i obikle na našim škojima

1/4
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban posjetio je djelatnike ispostave Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Hvaru

Stari Grad je svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavio Dan grada i blagdan sv. Roka. Na sjednici je govorio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Rekao je kako se u mandatu ove Vlade oslanjaju na partnerske odnose s jedinicama lokalne i područne samouprave.

Župan Boban i ministar Butković najavljuju građevinsku oluju infrastrukturnih projekata Kreće tunel Kozjak, obilaznica Omiša, tunel i most preko Cetine, tunel Toć...

– Kontinuirani, sustavni dijalog sa županima, udrugom gradova i udrugom općina, pridonio je boljem razumijevanju onoga što je važno na lokalnoj razini, kao i određivanju prioriteta – kazao je Plenković.

Fiskalna decentralizacija

– Dijalog koji smo pokrenuli još u prosincu 2016. godine bio je izrazito koristan Vladi i ministrima kako bi refleksno znali prioritete svakoga dijela Hrvatske. Načelom funkcionalne decentralizacije nastoji se gradovima, općinama i županijama prepustiti dio zadaća. Da bi načelnici, gradonačelnici i župani mogli biti snažni akteri provođenja takvih odluka, oslanjamo se na načelo fiskalne decentralizacije. Koliko znam, nakon donošenja Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, i vi u Starom Gradu imate 18% više sredstava. Vidio sam zadnje podatke koji pokazuju da imate ukupno 55% više prihoda – kazao je Plenković koji je posebno podržao demografske mjere koje provode lokalne vlasti. Za prvo dijete izdvajaju 5000, za drugo 10.000, a za treće čak 70.000 kuna.

Proslavljen Dan općine Šolta Spomenik braniteljima otkrili župan Boban, ministar Medved i načelnik Cecić Karuzić

Župan Boban naglasio je važnost demografskih mjera koje poduzima Županija kao i jedinice lokalne samouprave.

– To je način na koji se u sinergijskom djelovanju može osigurati ostanak mladih obitelji, onih koji su nikli i obikli na našim škojima i u Zagori – poručio je Boban. Spomenuo je i već dobro poznati projekt demografske obnove „Tu je tvoj dom“.

– Uz ostalo, pokrenuli smo program revitalizacije napuštenih brojnih školskih objekta na području cijele županije, od kojih smo neke dali na dulje korištenje udrugama iz civilnog života ili zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave – kazao je Boban zahvaljujući na suradnji brojnim okupljenim otočkim načelnicima i gradonačelnicima za koje nije štedio riječi pohvale, izdvajajući posebno njihovo zajedničko nastojanje u smjeru razvoja turizma na sve nemilosrdnijem turističkom tržištu.

Srednja Dalmacija i dalje je hit-destinacija Županija u turističkom plusu, a Zlatni rat proglašen najljepšom plažom na svijetu!

Gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpa rekao je kako je za taj grad od iznimne važnosti rješavanje problema gospodarenja otpadom, ustvrdivši da proces adaptacije postojećih deponija neće biti jednostavan. Pohvalio se kako je lani grad imao rekordni godišnji proračun od 31 milijun kuna, u usporedbi s ranijim proračunima koji su se u prosjeku kretali između 17 i 20 milijuna kuna. Napomenuo je i da je Stari Grad uvršten u popis deset hrvatskih gradova koji najuspješnije koriste sredstva iz fondova Europske unije.

Pohvala za žurnu pomoć

Antunu Milašiću je na svečanoj sjednici dodijeljena Povelja zahvalnosti za dugogodišnji rad u području brodogradnje, za očuvanje tradicijskih vrijednosti i simbola pomorstva u Starome Gradu.

Župan Boban posjetio je djelatnike ispostave Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Hvaru. Pohvalio ih za žurnu i odgovarajuću pomoć talijanskim turistima na brodu Atlantia, kada su spasili živote dvoje djece.

Župan Blaženko Boban s gradonačelnikom Vrlike Jurom Plazonićem obišao gradilište budućeg poslovnog inkubatora Župan Boban pustio u rad vodoopskrbni sustav u Ogorju, a u Vrlici najavio pomoć obiteljima ‘Sedmero ljudi dobit će potporu do 35.000 kn za kupnju POS-ova stana’ Prve 33 obitelji s ukupno 80 djece 
dobile bespovratna sredstva Jedinstveni projekt “Tu je tvoj dom” pomaže obiteljima u ruralnim djelovima Županije u stjecanju doma