Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Natjecanje na Braču

Berači maslina iz 13 država i s četiri kontinenta na Svjetskom prvenstvu u Postirama

1/3
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Hrvatske boje branili su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, bivši rukometni reprezentativac Petar Metličić, novinarka Franka Jović i Danijela Dvornik koja je bila kapetanica ekipe

Reprezentacija Hrvatske u sastavu Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, Petar Metličić, nekadašnji najbolji rukometaš na svijetu, Franka Jović, novinarka i Danijela Dvornik, kapetanica ekipe, branili su našu trobojnicu na trećem Svjetskom prvenstvu u branju maslina, održanom u Postirama na otoku Braču na kojem su se okupili berači maslina iz 13 država s četiri kontinenta.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji potpisani ugovori Nabavit će se 16 vatrogasnih vozila vrijednih 37 milijuna kuna

Pohvale svima

– Uvijek je čast biti među izabranicima nacionalnog tima, poglavito kada ste natjecatelj u branju maslina, toj autohtonoj disciplini za nas Dalmatince – kazao je župan Boban, ne krijući zadovoljstvo angažmanom svih članova našeg nacionalnog tima.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

– Pohvaljujem TZ Postira, koja je ovo natjecanje iskoristila u promotivne svrhe na najbolji mogući način, produljujući ionako već dulju i uspješnu turističku sezonu. I mi smo, kao reprezentacija Hrvatske u branju maslina, htjeli prije svega iskazati gostoljubivost, ponajprije našim susjedima iz zemalja u najbližem okruženju. Cilj je dati važnost i još jednom istaknuti izvrsnost autohtonog dalmatinskog maslinova ulja, koje je uistinu jedno od najboljih na svijetu kao što je ova županija najljepša na zemaljskoj baloti. Svaka čast svim natjecateljima, organizatorima i sudionicima ovoga prekrasnog događanja. Mogu samo reći: bit ću, ako Bog da, ovdje i dogodine, možda ne kao natjecatelj, ali ću svakako biti nazočan na ovoj manifestaciji – rekao je župan Boban koji se, kao i svi sudionici ovog jedinstvenog događaja, odlično zabavio.

Ministrica Vesna Bedeković sa županom Blaženkom Bobanom Demografske mjere koje provodi Županija u skladu su s državnim

– Morali smo trčeći označiti stabla s kojih ćemo brati masline i onda ih za 45 minuta što više obrati. Zadovoljna sam svim članovima hrvatske reprezentacije. Na kraju, nismo posljednji, a pretekli su nas, za divno čudo, naši susjedi Crnogorci – kazala je kroz smijeh Danijela Dvornik.

Petru Metličiću ovo je, nakon dugogodišnjeg uspješnog nastupanja za hrvatsku rukometnu reprezentaciju, drugi nacionalni tim u kojemu brani boje svoje zemlje.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

– Uživao sam. Iskreno, bilo je jako lijepo. Pa čak i naporno jer smo mi to shvatili ozbiljno. Dostojno smo predstavljali Hrvatsku u branju maslina. Nismo prvaci, ali sigurno jesmo dobri domaćini, što i jest temeljna poruka ovog događaja – kazao je Metličić.

Novinarka Franka Jović masline je brala prvi put u životu, a u reprezentaciju je ušla na nagovor kolegice Ivane Šilović, koja i sama ima masline na Šolti.

Potpisan rekordan ugovor o sufinanciranju vodovodne i kanlizacijske infrastrukture Za vodovod i kanalizaciju u Trogiru i Kaštelima više od milijardu kuna, od toga 803 milijuna stižu iz EU

– Nisam puno razmišljala kada me kolegica Ivana pozvala i nimalo se ne kajem. Dapače, izrazito sam zadovoljna. Nakon što me Ivana podučila nekim tajnim tehnikama branja, uživala sam s cijelom ekipom. Svi su bili maksimalno angažirani. Nitko nije stao popiti ni kap vode – govori novinarka Franka Jović.

Zabranili mu penjanje

– Metličiću smo dopustili i penjanje na stabla, a županu Bobanu nismo, s obzirom na njegova ranija iskustva – dodala je Franka kroz smijeh.

Naime, Boban je prije dvije godine pao s masline ispred svoje kuće i slomio dva rebra, ali očito, od maslina nije odustao.

Potom su natjecatelji imali prigodu na kvizu pokazati svoja znanja iz poznavanja maslina, maslinarstva i maslinova ulja.

svečana sjednica Boban: Splitsko-dalmatinska županija najbolja je po povlačenju novca iz EU

Organizatori 3. SP-a u branju maslina su Etno-eko selo Postira i Poljoprivredna zadruga Postira Brač, s partnerima Općinom Postira i tvrtkom Aldura sport. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede, a sponzori su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Splitsko-dalmatinska županija, HTZ, TZ SDŽ-a, te tvrtke Sardina, Arriva co.,T.O. Sandi Postira, Ožujsko pivo i hotel Pastura.