Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Potpisan Sporazum o osnivanju koordinacijskog tijela za gospodarski razvoj županije

Županija i HGK dodjeljivat će ‘zlatne kune’ poduzetnicima i lokalnoj samoupravi

1/3
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Nagradom koju planiramo dodjeljivati želimo postići da rad onih koji je dobiju bude cijenjen, ističu iz županijskog HGK

Sporazum o osnivanju zajedničkog koordinacijskog tijela za gospodarski razvoj Splitsko-dalmatinske županije potpisali su župan Blaženko Boban i predsjednik županijskog HGK Joze Tomaš. Povjerenstvo će svake godine birati u različitim kategorijama (podijeljenim prema broju stanovnika općine ili grada, do 5000, od 5000 do 20.000 i s više od 20.000 stanovnika) najbolju jedinicu lokalne samouprave i najbolje gospodarske subjekte na području županije.

Župan Boban na sastanak s načelnicima i gradonačelnicima doveo ministra Banožića Nerežišćima zemljište, bolnica predstavila model suradnje, načelnici predlažu mrežu škola...

Brojne županijske potpore

– Ovim nagradama, koje možemo slobodno nazvati županijskom “zlatnom kunom”, nastojat ćemo izdvojiti respektabilne gospodarske subjekte te tako potaknuti i ohrabriti mlade poduzetnike na inicijativu – rekao je Boban koji je tom prigodom podsjetio na višegodišnje aktivnosti Županije u procesu stvaranja povoljnije investicijske klime na svom području što je preduvjet svih drugih aktivnosti vezanih za demografsku obnovu i zadržavanja mladih obitelji.

Ukupna proračunska potpora Županije temeljnim razvojnim programima što obuhvaća kreditiranje, poticanje gradnje poduzetničke infrastrukture, istraživanja i inovacije, te programe poljoprivrede i agroturizma iznosi 35 milijuna kuna godišnje.

Za dokumentaciju, radove i opremanje utrošeno 1,025.000 kuna Otvorena obnovljena zgrada hitne medicine u Kaštel Starom

– Zahvaljujući ovakvom opredjeljenju županije, u posljednjih nekoliko godina ostvareno je 1700 poduzetničkih kredita u iznosu višem od dvije milijarde kuna, čime je omogućeno otvaranje novih pogona koji su generirali više od 6000 novih radnih mjesta. Ostvareno je 535 projekata namijenjenih ženama poduzetnicama, mladim poduzetnicima i poduzetnicima početnicima s ukupnom potporom 8,9 milijuna kuna, a oni zapošljavaju više od 1200 djelatnika. Sufinancirano je 70 institucija (PC, inkubatori, LAG-ovi...) s ukupnom potporom 4,33 milijuna kuna, sufinancirano je 98 programa istraživanja i primjene inovacija sa 6,61 milijun kuna. Poticana je gradnja županijskih poduzetničkih zona s 52,1 milijun kuna, a u njima posluje 350 poslovnih subjekata koji imaju više od 6500 djelatnika. Građanima je sufinancirano 400 projekata energetske obnove obiteljskih kuća s ukupnom potporom 4,5 milijuna kuna – istaknuo je Boban.

Jozo Tomaš istaknuo je da su ih redoviti sastanci župana i njegovih suradnika s čelnicima jedinica lokalne samouprave s područja županije potaknuli da osmisle sustav vrednovanja i nagrađivanja poduzetnika, kao i samih gradova i općina, kako bi još bolje iskoristili investicijske potencijale kojima raspolažu.

Natjecanje na Braču Berači maslina iz 13 država i s četiri kontinenta na Svjetskom prvenstvu u Postirama

Predstavljaju 14.500 tvrtki

– Upravo podaci koje je iznio župan Boban razlog su za ovu inicijativu našeg HGK, jer iz iskustva znamo da ovakve nagrade stvaraju pozitivnu konkurenciju i natjecateljsku atmosferu među poduzetnicima – najavio je Tomaš.

U Povjerenstvu će biti tri člana iz županijskog HGK i dva člana iz Splitsko-dalmatinske županije, a nagrade će se za početak dodjeljivati za najbolje startupe, za korištenje sredstava EU i razvoj poduzetništva.

– Predstavljamo 14.500 firmi kroz županijski HGK te stoga imamo pravo reći da ova županija ima dobre poticaje koji se trebaju valorizirati na jednom mjestu. Nagradom koju planiramo dodjeljivati želimo postići da rad onih koji je dobiju bude cijenjen. Stoga je potpisivanje ovog sporazuma izuzetno važno u ukupnoj slici naše županije koja daje novi vjetar u leđa u demografskoj obnovi usudio bih se reći cijele države – poručio je Tomaš.