Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
LIJEPA GESTA

Župan Boban pozvao učenike iz Vukovara da dođu ljetovati u Splitsko-dalmatinsku županiju

1/2
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Učenici će boraviti tjedan dana u kampu Crvenog križa u Okrugu na Čiovu, a župan Boban pozvao je i ostale župane priobalnih županija da učine isto

U tjednu uoči današnje tužne obljetnice pada Vukovara učenici vukovarske Ekonomske škole, na poziv župana Blaženka Bobana i ravnateljice splitske Ekonomsko-upravne škole Nede Bartulin bili su u Splitu. Zajedno su položili cvijeće i upalili svijeće ispred spomenika „I u mom Gradu Vukovar svijetli“ na početku Vukovarske ulice, a potom je župan Boban sa suradnicima za njih organizirao prijam.

Novi sportski sadržaj Otvorena atletska staza na stadionu

Pozvani u Vukovar

– Vukovar je svake godine domaćin brojnoj djeci iz cijele Hrvatske, što je jako lijepo, ali mnogi od vas, vukovarskih učenika, nažalost nisu dosad imali prigodu upoznati ostale krajeve Lijepe Naše. Stoga smo u županiji odlučili, u suradnji sa županijskim Crvenim križem, od iduće godine pozvati autobus učenika iz Vukovara da dio svojih ljetnih praznika provedu u kampu Crvenog križa, nedaleko odavde, u Okrugu na Čiovu – kazao je Boban, dodajući da se nada kako će ovaj primjer Splitsko-dalmatinske županije slijediti ostali župani priobalnih županija, što bi značilo da bi svake godine 300 vukovarskih učenika moglo ljetovati na moru.

Ovu ideju snažnim je pljeskom pozdravilo 14 učenika, kao i ravnateljica i njihove dvije profesorice. Župan je učenicima govorio i o Centru izvrsnosti, projektu ICT Županija i drugim županijskim programima, koje će Županija rado podijeliti s vukovarskim školama.

Ravnateljica vukovarske srednje Ekonomske škole dr. sc. Mira Majstorović zahvalila je županu na lijepoj gesti, te je izrazila nadu da će i oni moći ugostiti župana i suradnike 18. studenoga u gradu Vukovaru, s kojim imaju potpisane Povelje o suradnji i prijateljstvu brojne općine i gradovi iz Splitsko-dalmatinske županije, među kojima su Sinj, Makarska, Split, Dugopolje, Podstrana itd.

Uložili 5,3 milijuna kuna u sportske terene i dječja igrališta Bolji uvjeti i za učenike i za sportaše

– Zahvaljujem županu što nam je osigurao put i boravak u prelijepom objektu, bivšem osječkom odmaralištu na Bačvicama i na prelijepoj inicijativi za odmor naše djece. Naši učenici nemaju osiguranu praktičnu nastavu u školi pa im to nadoknađujemo suradnjom s našim poslovnim ljudima, s poduzetnicima koji iskažu interes, što želimo podijeliti s upravom Srednje Ekonomsko-upravne škole iz Splita, a preko pročelnika za društvene djelatnosti dogovorit ćemo buduće načine suradnje naših dviju škola – kazala je Majstorović.

Ravnateljica Ekonomsko-upravne škole iz Splita Neda Bartulin rekla je da je iznimno sretna i ponosna što se Županija na ovaj način uključila i podržala suradnju vukovarske i splitske srednje ekonomske škole, te je vodstvu županijskog Crvenog križa i županu zahvalila na ideji da pozovu vukovarsku djecu koja inače ne bi imala mogućnosti uživati u ljepotama naše obale.

Vide Popović, predsjednik županijskog CK, čelnik HU Benedikt, koji već godinama organizira Dane sjećanja na Vukovar i Škabrnju, rekao je da je sretan što će i djeca iz kontinentalne Hrvatske moći osjetiti čari i ljepotu naših krajeva i prelijepe obale.

Osječko-baranjska županija Ulažu 90 milijuna kuna u dva regionalna centra kompetentnosti Učenici će lakše naći posao, a poslodavci dobre radnike

Primjer kojim pravcem ići

– Vi ste generacija koja će za 10-15 godina izgrađivati i voditi svoj grad Vukovar. Zato je ovakav način povezivanja mladih izuzetno važan za sve nas, jer pokazuje da svi trebamo nadići patnje i boli kroz koje su prolazili vaši roditelji i vaši najbliži, kako biste već sutra upravo vi mogli biti primjer svima drugima u  Hrvatskoj kojim pravcem nam je ići dalje – poručio je Popović.

Joško Metličić, izaslanik Željka Grubišića, ravnatelja županijskog CK, i voditelj interventnog tima županijskog Crvenog križa također je pozdravio ovu ideju koja je oduševila i vukovarske učenike.

– Iznimno smo sretni i zadovoljni dosadašnjom ostvarenom suradnjom naših gradova Splita i Vukovara, naših županija Vukovarsko-srijemske i Splitsko-dalmatinske, i oduševljeni smo što će naše kolegice i kolege iz drugih vukovarskih škola već od iduće godine imati priliku ljetovati tjedan dana u ovoj prelijepoj županiji – rekao je Filip Marošičević.

Stambeno zbrinjavanje Uručeni ključevi 13 novih stanova