Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Novogodišnji posjet rodilištu

Županija lani isplatila najviše naknada za novorođenčad - za to izdvojeno tri milijuna kuna

1/2
Foto: Zadarska županija
U prošloj godini u zadarskom rodilištu rođeno je 1527 djece što je pet poroda više u odnosu na 2018. godinu

U pratnji ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline i voditelja Odjela za ginekologiju Zdenka Matasa, župan Božidar Longin prvog dana nove godine posjetio je zadarsko rodilište. Uz čestitke majkama i vrijednom osoblju, svima je poželio sretnu i uspješnu novu godinu.

Obilazak Župan posjetio djelatnike Postaje granične policije Gračac

Mali Toni prva beba

Mali Toni rođen u 3:16 sati prva je novogodišnja beba u Zadru, a u prošloj godini u zadarskom rodilištu rođeno je 1527 djece što je pet poroda više u odnosu na 2018. godinu.

– Demografija je ključno pitanje za Hrvatsku. Zato brojnim mjerama, kako s državne tako i s lokalne razine nastojimo pomoći da se stanje popravi. U našoj županiji u prošloj godini zabilježili smo blagi rast novorođene djece i želimo nastaviti s pozitivnim trendom – naglasio je tom prigodom župan Longin dodavši da je Zadarska županija u 2019. godini zaprimila dosad najveći broj prijava za naknade za novorođenu djecu, za što je iz proračuna izdvojeno tri milijuna kuna.

Uručenje ugovora u Svetom Martinu na Muri Za sustav navodnjavanja Donja Baštica 8,5 milijuna kuna

Još se dobro držimo

Voditelj Odjela ginekologije dr. Zdenko Matas istaknuo je da broj novorođene djece u zadarskom rodilištu posljednjih dvadesetak godina varira od 1500 do 1800 beba.

– 1500 novorođenčadi nam je donja granica i nekakva psihološka barijera ispod koje nismo išli, što možemo gledati kao svojevrsni uspjeh s obzirom na to da se velik broj ljudi iseljava, a i tendencija je sve manjeg rađanja. Zadarska županija u ovom se pogledu još uvijek dobro drži, za razliku od nekih koje imaju znatan pad u broju novorođene djece – kazao je dr. Matas.