Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Uručenje ugovora u Svetom Martinu na Muri

Za sustav navodnjavanja Donja Baštica 8,5 milijuna kuna

Foto: Zadarska županija
Sustavom navodnjavanja Donja Baštica trebala bi se navodnjavati površina od 105 hektara

Župan Zadarske županije Božidar Longin preuzeo je ugovor za izgradnju sustava navodnjavanja Donja Baštica kojim je Zadarskoj županiji kao nositelju projekta odobreno bespovratnih 8,5 milijuna kuna. Ugovori su uručeni tijekom manifestacije Dani poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Svetom Martinu na Muri, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke. U sklopu događanja uručeno je 29 novih ugovora iz mjera 4 i 8 ukupne vrijednosti 75 milijuna kuna te osam ugovora ukupne vrijednosti 309 milijuna kuna za projekte navodnjavanja pet hrvatskih županija.

Nabavit će novi ultrazvučni uređaj Donacija bolnici za kupnju novog uređaja

– Svjesni smo da je za razvoj poljoprivrede i dodatan iskorak potrebna izgradnja sustava navodnjavanja našeg zaleđa. Na području Zadarske županije trenutno se grade dva sustava navodnjavanja u vrijednosti od gotovo 50 milijuna kuna, a sustav navodnjavanja Donja Baštica bit će logičan nastavak tih projekata kojima je cilj stvoriti preduvjete za ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju – ustvrdio je župan Božidar Longin.

Podsjetimo, sustavom navodnjavanja Donja Baštica trebala bi se navodnjavati površina od 105 hektara, a bit će to četvrti sustav navodnjavanja na području županije koji će se graditi pretežno sredstvima iz europskih i nacionalnih fondova, nakon već dovršenog projekta Baštica I te dvaju sustava navodnjavanja Baštica II – Smilčić i Lišansko polje koji su u fazi izgradnje.

Uručene nagrade Welcome – za izvrsnost u turizmu, župan Longin poručio: Broj turista raste, ali treba raditi na kvaliteti smještaja

Zadarska županija prijavila je sustav navodnjavanja Donja Baštica na natječaj za provedbu podmjere 4.3. „Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva“, tip operacije 4.3.1. „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Nakon detaljne evaluacije pristiglih prijava, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je Odluku o prihvatljivosti projekta u stopostotnom iznosu potpore od 8,514.000,00 kuna.

– Prethodno je dovršena sanacija akumulacijskog jezera Grabovac, gdje je u suradnji s Hrvatskim vodama uloženo više od 3 milijuna kuna. Sanacijom akumulacija omogućit će se stabilan izvor vode za budući sustav navodnjavanja Donja Baštica površine 105 hektara – napominje Longin.

Općoj bolnici Zadar uručena vrijedna donacija Pomorska škola bolnici darovala uređaj za oživljavanje pacijenata