Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Obnova županijskih cesta

Uskoro radovi na 40 kilometara prometnica

Sporazum o financiranju prometnica
1/5
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Potpisani su ugovori o sufinanciranju radova između ŽUC-a i Kutine, Petrinje, Popovače, Dvora, Martinske Vesi, Lekenika, Lipovljana i Donjih Kukuruzara

Župan Ivo Žinić potpisao je s čelnicima osam jedinica lokalne samouprave ugovore o ovogodišnjem zajedničkom financiranju izvanrednog održavanja 40 kilometara županijskih i lokalnih cesta u omjeru 50/50 posto. Ovakav model provodi se već četiri godine, a u protekle tri godine obnovljeno je više od 200 km županijskih cesta.

Fond za pravednu tranziciju Županija na raspolaganju ima 60 milijuna eura

– Županijske ceste jesu županijske, ali većina njih u ispravnom kategoriziranju ne bi ušla u tu kategoriju. Nekakvo geslo prije tri godine je bilo da nećemo sa sirotinje prebacivati na još veću sirotinju, već idemo probati zajednički obnoviti neke ceste koje su ponegdje bile katastrofalne i rezultati su vidljivi. Kad napravite i poneki kilometar ceste već je to veliki pomak, naročito ako asfaltirate kroz naselje – ističe župan.

Potpisanim ugovorima sagradit će se ili obnoviti 20 dionica cesta u vrijednosti 20 milijuna kuna, a za izvođenje radova bit će objavljeno osam nadmetanja.

Zamjenik ravnatelja ŽUC-a Mario Posavec najavio je da očekuje da će radovi početi 15. travnja te dodao da su već pripremljeni troškovnici za još sedam JLS-a kako bi se ove godine obnovilo još 20 kilometara cesta u vrijednost 16 milijuna kuna.

Aktualni sat Županijske skupštine Županija provodi mnoge projekte u Kutini i Sisku, no Grad Sisak ne surađuje

– Potpisani su ugovori s Kutinom, Petrinjom, Popovačom, Dvorom, Martinskom Vesi, Lekenikom, Lipovljanima i Donjim Kukuruzarima – rekao je Posavec.

Župan je istaknuo da, od svih gradova i općina, jedino Grad Sisak nije prihvatio ovaj program, kao i neke druge županijske projekte te ocijenio da se takvi projekti ne smiju politizirati, jer time ispaštaju građani i podsjetio da Županija želi suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave.