Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Fond za pravednu tranziciju

Županija na raspolaganju ima 60 milijuna eura

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Europska komisija ističe da u SMŽ-u emisije stakleničkih plinova dolaze od kemijske industrije i prerade nafte

Sisačko-moslavačka županija jedina, uz Istarsku, moći će u Hrvatskoj koristiti sredstva za pravednu tranziciju, koji je namijenjen državama i regijama koje najviše ovise o fosilnim gorivima kako bi lakše prošle tranziciju prema niskougljičnom gospodarstvu, odlučila je Europska komisija.

Predstavljena Hrvatska kuća vina – projekt Sisačko-moslavačke županije Kompleks namijenjen turistima, ljubiteljima vina, ali i proizvođačima

Novac iz Fonda za pravednu tranziciju, a riječ je o iznosu od 7,5 milijardi eura, prije svega je namijenjen za prekvalifikaciju radnika koji rade u djelatnostima s visokim emisijama stakleničkih plinova i za otvaranje novih, čišćih radnih mjesta.

Komisija je u okviru svojih nastojanja da EU do 2025. godine postane klimatski neutralan, za sljedeće sedmogodišnje proračunsko razdoblje predložila iznos od 7,5 milijardi eura za spomenuti Fond za pravednu tranziciju, a projekcija je da bi iznos poslužio kao poluga za privlačenje oko 100 milijardi eura investicija. Za Hrvatsku, tj. Sisačko-moslavačku i Istarsku županiju, predloženo je 60 milijuna eura iz toga fonda.

Kako je pojašnjeno u Europskoj komisiji, emisije stakleničkih plinova u Sisačko-moslavačkoj županiji dolaze od kemijske industrije i prerade nafte. Procjenjuje se da će tranzicija prema klimatskoj neutralnosti pogoditi oko dodatnih 7% zaposlenih u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kampus za gaming industriju u Novskoj Uz fakultet i studentski dom bit će i arena za e-sport s 4000 mjesta

Komisija predlaže da bi Fond trebao ciljati na produktivne investicije u mala i srednja poduzeća, uključujući i startupove, zatim na investicije u istraživanje i inovacije itd.