Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Predstavljena Hrvatska kuća vina – projekt Sisačko-moslavačke županije

Kompleks namijenjen turistima, ljubiteljima vina, ali i proizvođačima

1/5
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Hrvatska kuća vina, rekao je župan Ivo Žinić, gradit će se u Popovači, koštat će oko 35 milijuna kuna, a novac će stići uglavnom iz EU

– Hrvatska kuća vina – Svijet škrleta projekt je koji smo osmislili lani kako bismo nastavili s promocijom i pomogli našim vinarima. Ovaj vrhunski projekt vrijedan je gotovo 35 milijuna kuna. Idejni je projekt napravljen, a sada ga želimo promovirati našoj javnosti s vinarima – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić pri predstavljanju Hrvatske kuće vina koja bi bila, plan je, kompleks na parceli od 2500 metara. Objekt bi bio namijenjen ljubiteljima vina, turistima, ali i proizvođačima.

Energetska obnova zgrade županijske uprave Ušteda od 60 posto na troškovima energenata

– Osim same funkcije, odnosno prostora za kušanje vina, prikazat će se i proizvodnja vina. Također tu će biti i sadržaji poput restorana i suvenirnice. Sam objekt je koncipiran tako da je nama bilo važno da se stvori jedna atraktivnost i prepoznatljivost u prostoru. Riječ je o suvremenoj arhitekturi, ali i arhitekturi koja prati tradiciju ovog prostora s obzirom na to da je konstrukcija drvena. S druge strane, budući da su vinske kuće dijelom ukopane, dijelom su u podrumu, a dijelom u prizemlju, nama je bilo važno da se kuća lijepo vidi iz malo veće udaljenosti. Zato imamo vidikovac za koji smatramo da se dobro uklopio iako ima malo neobičnije metode zasjenjenja, poput latica, ali tvore posebnost tog projekta i daju novi karakter tom prostoru – objasnio je arhitekt Ivica Plavec iz tvrtke Kreativne konstrukcije j.d.o. koja je osmislila idejni projekt Hrvatske kuće vina.

Projekt je inicirala Sisačko-moslavačke županija radi poticanja daljnje promocije vinarstva na ovom području i jačanje konkurentnosti ovdašnjih vinara, a njegovu realizaciju, uz vlastito sufinanciranje, u najvećoj mjeri planiraju realizirati korištenjem nepovratnih sredstava iz fondova EU.

Kampus za gaming industriju u Novskoj Uz fakultet i studentski dom bit će i arena za e-sport s 4000 mjesta

Idejni projekt,“ Hrvatske kuće vina“ sadržava turistički segment (kušaonicu, restoran i vidikovac) te znanstveno obrazovni segment (laboratorij, vinski podrum 
i testno polje namijenjeno ponajprije razvoju autohtone sorte škrleta).

Gradit će se na prostoru Gospodarsko-poduzetničke zone Mišička II. u Popovači na čijem se području proizvode najveće količine škrleta.

– Tradicija ovog kraja i statusni simbol su klijet i vinograd, a kroz ovaj projekt zaokružit ćemo priču u kojoj će se moći prezentirati sve što se proizvede i na području grada Popovače, ali i u cijeloj Županiji. Ovaj projekt važan je i za razvoj turizma te će imati svoj promidžbeni, ali i ekonomski efekt. Svatko tko dođe u ovaj kraj imat će želju posjetiti kuću vina, ali i kušati te na taj način pomoći našim vinarima. Mislim da će ovaj projekt na neki način biti kapitalna kruna cjelokupnog ulaganja u razvoj vina i vinarstva – rekao je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Za pomoć općinama 300.000 kuna Županija i dalje sufinancira nerentabilne autobusne linije