Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Kampus za gaming industriju u Novskoj

Uz fakultet i studentski dom bit će i arena za e-sport s 4000 mjesta

1/2
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Ugovor o suradnji na projektu potpisali su predstavnici Novske, Sisačko-moslavačke županije i Razvojne agencije SI-MO-RA. Kampus će biti na području Poduzetničke zone Novska

– Ovdje odgovorno tvrdim da smo na dobrom putu i da Grad Novska i Sisačko-moslavačka županija postaju središte gaming industrije. Naravno, zahvaljujući i potporama Vlade i Ministarstva. Ovdje smo potpisali ugovor vezan uz gradnju kampusa gaming industrije. To je novi korak, slijed onoga što se ovdje događa, po meni vrlo brzo, iznad očekivanja. Vjerujem da će ovaj projekt isto tako brzo zaživjeti i da ćemo za nekoliko godina imati priliku otvoriti taj kampus – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić na potpisivanju ugovora o suradnji na projektu “Izgradnja i opremanje kampusa gaming industrije” između Županije, Grada Novske i razvojne agencije SI-MO-RA.

Za pomoć općinama 300.000 kuna Županija i dalje sufinancira nerentabilne autobusne linije

Došao i ministar Horvat

Tom prigodom u Inkubatoru PISMO Novska predstavljeno je i idejno rješenje kampusa gaming industrije. Riječ je o logičnom nastavku poduzetničkog inkubatora za gaming industriju PISMO, a svečanom predstavljanju nazočio je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

– U kampusu će se nalaziti zgrada fakulteta, zgrada akceleratora, zgrada učeničkog i studentskog doma i poduzetnički inkubator za e-sport – istaknuo je direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA Mario Čelan.

– U PISMO smo uložili 20 milijuna kuna, a napredak smo osmislili kroz kampus gdje bismo mladim ljudima pružili mogućnost da nakon našeg poduzetničkog inkubatora imaju poduzetnički akcelerator. U pripremama smo za visokoškolsko obrazovanje, tri plus dvije godine. Prema tome smo nacrtali i idejno odradili projektna rješenja za zgradu fakulteta, učenički i studentski dom. Tehnička škola Sisak već educira učenike za tehničara za razvoj videoigara, od ove godine nadamo se i srednjoj školi u Novskoj. Tako ćemo zaokružiti cijeli taj ciklus, od akceleratora, fakulteta, učeničkog i studentskog doma te poduzetničkog inkubatora kao i arene za e-sport s 4000 mjesta i svom potrebnom infrastrukturom – objasnio je Čelan koji očekuje da bi za dvije godine mogli kompletirati dokumentaciju, provesti javnu nabavu te radove dovršiti u dodatne dvije godine. No treba osigurati izvore financiranja jer je procijenjeno da će za sve trebati oko 50 milijuna eura, stoga očekuju da Vlada proglasi ovaj projekt strateškim.

Primjedbe Državne revizije na poslovanje SMŽ-a u 2018. "Ništa ne skrivamo, napravili smo korake kako bismo ispravili nedostatke"

Grad dao suglasnost

– Ovaj je projekt upravo ono što Hrvatskoj treba, sinergija između mladih startupa i poduzetnika, akademske zajednice i Vlade koja će pomoći u osmišljavanju i pripremi financijskih okvira – rekao je Horvat.

Kampus gaming industrije gradio bi se na površini Poduzetničke zone Novska za što je Grad Novska već dao suglasnost, istaknuo je na potpisivanju gradonačelnik Novske Marin 
Piletić.