Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Županija nastavlja s projektom "Poduzetnički krediti"

I ove godine poduzetnicima na raspolaganju 100 milijuna kuna

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Ugovor o nastavku partnerstva potpisali su župan Ivo Žinić i čelnici 13 gradova i općina. Zahvaljujući suradnji, poduzetnici s tog područja imat će najpovoljnije kredite

U Topuskom su potpisani dodaci ugovoru o nastavku partnerstva na provedbi županijskog projekta “Poduzetnički krediti 2018 -2020.” čime se nastavlja dosadašnja uspješna suradnja Sisačko-moslavačke županije s jedinicama lokalne samouprave. Naime, gradovi i općine uključene u projekt; konkretno Glina, Popovača, Hrvatska Kostajnica, Kutina, Petrinja i Novska te općine Lekenik, Lipovljani, Topusko, Donji Kukuruzari, Dvor, Majur i Hrvatska Dubica, osigurali su svojim sudjelovanjem u sufinanciranju kamata sudjelovanje poduzetnika sa svoga područja u ovoj mjeri, jednoj od poticajnih mjera iz Operativnog plana poticanja malog gospodarstva i turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Energetska obnova zgrade županijske uprave Ušteda od 60 posto na troškovima energenata

Cilj je omogućavanje povoljnih poduzetničkih kredita u svrhu jačanja konkurentnosti postojećih poduzetnika, poticanje novih investicija te refinanciranje nepovoljnih kredita iz proteklog razdoblja.

Dodatke ugovoru s predstavnicima 13 jedinica lokalne samouprave, gradova i općina, potpisao je župan Ivo Žinić naglasivši pritom da je ovo jedna od mjera kojima županija potiče razvoj gospodarstva, poduzetništva te malog i srednjeg obrtništva.

– Kao i svake godine, kreditni fond je 100 milijuna kuna. Ovdje su potpisani sporazumi s 13 jedinica lokalne samouprave i šest poslovnih banaka. Novosti za naše poduzetnike i obrtnike, dakle poslovne subjekte, korisnike ovih kredita, su da je kamata u odnosu na prethodnu kreditnu liniju puno povoljnija. Ona se sada kreće od 2,65 do 4,9%. Mi kao Županija kamatnu stopu i dalje sufinanciramo s 1 do 2 posto. Jedan posto za uslužne djelatnosti, a 2% za proizvodne djelatnosti – dodao je župan istaknuvši da je prošle godine realiziran 21 kredit ukupne vrijednosti 19,7 milijuna kuna te da očekuje da ova mjera i ubuduće bude dobro iskorištena.

Ove kreditne linije mogu koristiti svi poduzetnici s područja jedinica lokalnih samouprava uključenih u projekt, obrti, mala, velika i srednja poduzeća. Nema ograničenja što se tiče iznosa kredita, a najniži iznos kredita koji se može ostvariti kroz ove kreditne linije je 50.000 kuna.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Sisku Kolodvor završen, a gradnja novog Odranskog mosta počinje

U ime predstavnika jedinica lokalne samouprave županu je zahvalio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

– Ovime sa Županijom već 10 godina pomažemo našim poduzetnicima prilikom podizanja kredita. U Kutini je do sada 31 poduzetnik s nama potpisao ugovore za sufinanciranje kamata poduzetničkih kredita. Lani su to bila dva poduzetnika, jedan je digao kredit od 3,7 milijuna kuna i drugi od 1,3 milijuna. To nisu zanemariva sredstva. Grad godišnje sufinanciranje tih kamata plaća 550.000 kuna – rekao je gradonačelnik Kutine.