Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Zaštita stanovništva od zaraznih bolesti

Marušić usvojio program mjera suzbijanja štetnika na području županije u 2024.

USVOJEN je program mjera zaštite od zaraznih bolesti
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić donio je odluku o provedbi mjera suzbijanja štetnika na području Brodsko-posavske županije u 2024. godini. Odlukom je usvojen program mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti – program suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih člankonožaca (arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti. Prijedlog odluke je na temelju Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izradio Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Kako se navodi u odluci, gradovi i općine na području županije dužni su donijeti godišnji program mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti za područje svoje nadležnosti.

Opće mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti provode se u objektima koji podliježu sanitarnom nadzoru. Obuhvaćaju ujednačeno i pravovremeno planiranje i provedbu sustavnih, organiziranih i cjelovitih mjera uništavanja patogenih mikroorganizama te suzbijanja štetnih člankonožaca i štetnih glodavaca, odnosno kombinaciju preventivnih i kurativnih mjera. Cilj je smanjiti i zaustaviti rast i razmnožavanje, odnosno djelomično ili potpuno ukloniti štetne mikroorganizme, kukce i glodavce kao uzročnike ili prijenosnike zaraznih bolesti.

Radi se, dakako, o provedbi preventivne dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije koje trebaju biti pravodobne i ujednačene u cijeloj županiji, ali i cijelom setu mjera koje se mogu poduzeti kako bi naše područje bilo manje zanimljivo i privlačno ovim opasnim i štetnim prenositeljima bolesti, kao što je održavanje sustava odvodnih kanala i melioracija, sprečavanje pojave divljih deponija i slično. 

POLAGANJE vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja 3. gardijske brigade "Kune" Prekretnica u Domovinskom ratu "Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu naših prijatelja i suboraca" PROJEKT je vrijedan gotovo 300.000 eura Županija podržala projekt OŠ Sibinjskih žrtava Teslina učionica u Sibinju: Učenici povezali prirodu i moderne STEM tehnologije BROJNI PROJEKTI realizirani su u dvije županijske bolnice. U slavonskobrodsku bolnicu uloženo je oko 120 milijuna kuna, a u novogradišku oko 80 milijuna kuna brodsko-posavska županija Iz EU fondova povučeno 342,77 milijuna eura za 550 projekata