Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

Iz EU fondova povučeno 342,77 milijuna eura za 550 projekata

BROJNI PROJEKTI realizirani su u dvije županijske bolnice. U slavonskobrodsku bolnicu uloženo je oko 120 milijuna kuna, a u novogradišku oko 80 milijuna kuna
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Brodsko-posavska županija kao institucija, ali i brojne općine, gradovi i poduzetnici sa svojim su projektima uspješno aplicirali na europska sredstva

Župan Danijel Marušić na nedavnom je druženju s novinarima govorio o brojnim projektima ostvarenim na području Brodsko-posavske županije tijekom prošle godine i najavio ostvarenje novih u 2024. godini.

Simulacijsko-edukacijski centar za upravljanje rizicima od katastrofa SIMED, Centar strukovne izvrsnosti u bioekonomiji, Pametne škole... To su samo neki od vrijednih projekata za koje u županiji vjeruju da imaju velik potencijal i da će pronaći svoju potporu u financiranju iz fondova.

Povećani izvorni prihodi

Marušić je istaknuo kako Brodsko-posavska županija kao i ostatak Hrvatske, prolazi kroz turbulentna vremena, obilježena covid krizom, potresima, energetskom krizom, ali i brojnim strukturnim promjenama u županijama.

– Izmjenom poreznog sustava i načina financiranja jedinicama lokalne samouprave povećani su izvorni prihodi, primjerice Brodsko-posavskoj županiji više nego dvostruko, a to su sredstva koja smo mogli umjeriti u predfinanciranje naših projekata – rekao je Marušić.

Često se postavlja pitanje koliko je novca povučeno iz europskih projekata. Marušić ističe kako se u odgovoru na to pitanje ne može promatrati isključivo županijska uprava, nego cijelo zemljopisno područje županije, s obzirom na to da su na sredstva iz EU fondova aplicirali i općine, gradovi, poduzetnici... Ukupno je bilo 550 projekata vrijednih 342,77 milijuna eura, od čega na županijsku upravu otpada 49 projekata s 21,41 milijun eura.

– Tu su bili razni projekti, iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Učinkovitost ljudskih potencijala, Programa ruralnog razvoja, čak su bila i tri projekta iz programa za pomorstvo i ribarstvo – objašnjava Marušić.

Iz projekta Slavonija, Baranja i Srijem povučeno je 19,9 milijuna eura, od čega je bespovratno 13,3 milijuna eura – iz europskih fondova 12,14 milijuna eura, a iz nacionalnih 1,18 milijuna eura.

Bolnice pod državnu upravu

Brojni projekti realizirani su u dvije županijske bolnice. U slavonskobrodsku bolnicu uloženo je oko 120 milijuna kuna, a u novogradišku oko 80 milijuna kuna.

Proračun Brodsko-posavske županije "težak" 90,38 milijuna eura znatno je manji nego prošle godine zato što će u skladu s novom zdravstvenom reformom objema županijskim bolnicama upravljati država, tako da one više nisu u županijskom proračunu.

– Često me pitaju hoćemo li mi eventualno sanirati nekakve gubitke bolnica. Nećemo, to sanira država. Međutim, isto tako moram reći da su naše zdravstvene ustanove, a posebno bolnice, i u Slavonskom Brodu i u Novoj Gradiški, dobre institucije i da su dobro radile svoj posao. Vjerujem da će nastaviti s provedbom projekata koji su nam još ostali, uz sve one koje smo već realizirali – istaknuo je Marušić.

KONSTITUIRAJUĆA sjednica Gospodarskog vijeća HGK Radni sastanak s predstavnicima HGK Snažna potpora razvoju lokalnog gospodarstva i još više poticaja poduzetnicima PROŠIRENJEM mreže hitne medicine operativne snage zavoda bit će još spremnije odgovoriti na sve izazove koji ih očekuju Specifična županija: autocesta, željeznica i plovna Sava donose rizike Zavod za hitnu medicinu bogatiji za novo vozilo i deset novih timova ZBOG djelomično poništenog javnog natječaja ostalo je nepopunjeno jedno pročelničko mjesto Nakon provedenog javnog natječaja Imenovano pet pročelnika županijskih upravnih odjela – troje starih i dva nova