Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Specifična županija: autocesta, željeznica i plovna Sava donose rizike

Zavod za hitnu medicinu bogatiji za novo vozilo i deset novih timova

PROŠIRENJEM mreže hitne medicine operativne snage zavoda bit će još spremnije odgovoriti na sve izazove koji ih očekuju
1/5
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pokazatelji govore da su hitnjaci samo u 2023. godini imali gotovo 25 tisuća različitih intervencija, od čega 11,6 tisuća na terenu

Proširenje mreže hitne medicine na području Brodsko-posavske županije i novo vozilo za potrebe hitne medicinske službe predstavljeni su u prostorima slavonskobrodskog Doma zdravlja.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Branko Godić pojasnio je kako je odluka o proširenju mreže hitne medicine donesena na prijedlog zavoda, a temelji se na prosječnom broju intervencija, prosječnom vremenu trajanja kao i činjenici da kroz cijelu Brodsko-posavsku županiju prolazi autocesta A3 uz koju dolaze i svi vezani rizici i intervencije.

Još spremniji na izazove
Tako će zavod biti pojačan s deset novih timova sastavljenih od po dva tehničara, od kojih će polovica biti smještena u Slavonskom Brodu, a druga polovica u Novoj Gradiški.

– Ovo je za nas u operativnom smislu vrlo povoljna nova pozicija u sklopu koje ćemo u slučaju nekih ozbiljnijih kriznih situacija moći bolje reagirati. Znamo što se događalo proteklih godina i s čime smo se sve susretali. Mi smo to sve odradili s postojećim kapacitetima, ali podaci koje smo prikupili govore da smo imali opravdanje za tražiti nešto više – rekao je Godić te dodao kako će proširenjem mreže hitne medicine operativne snage zavoda biti još spremnije odgovoriti na sve izazove koji ih očekuju.

U sklopu prezentacije predstavljeno je i novo vozilo koje predstavlja značajno pojačanje voznog parka Zavoda za hitnu medicinu. Vozilo vrijedno 136,9 tisuća eura kupljeno je decentraliziranim sredstvima Brodsko-posavske županije, a zavodu je isporučeno u prosincu 2023.

Vozilo je posebno prilagođenom potrebama HMS-a, što podrazumijeva više aspekata od kojih je najvažnije maksimiziranje sigurnosti. Opremljeno je modernim sustavima za nadzor vožnje i pacijenata te posebno prilagođenim ovjesom za prijevoz pacijenata. Kako je riječ o obnavljanju voznog parka, uređaji koji se svakodnevno koriste u radu kao što su defibrilator, aspirator i dr. koristit će se iz postojećeg inventara zavoda.

Najbitniji su ljudi
Konferenciji za novinare nazočili su i saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić te župan Danijel Marušić, koji je istaknuo kako Županija ne samo da vodi računa o zdravstvenim potrebama, već ima i obvezu koncipiranja hitne medicine.

– Naša je županija zbog svoje dužine vrlo specifična. Kroz nju prolaze autocesta i željeznica, a i rijeka Sava je plovna. Sve to donosi velik protok ljudi, što onda zahtijeva dobro organiziranu hitnu medicinsku skrb. No bez obzira na svu tehniku i opremu, najbitniji su ljudi koji se bave ovim izrazito stresnim poslom – rekao je Marušić.

Pokazatelji govore da je samo u 2023. godini bilo čak 25.000 različitih intervencija. Marušić je stoga svim hitnjacima uputio riječi zahvale na trudu i predanosti.

M. i B. Ravenščak su čazmanski reli završili na sjajnom četvrtom mjestu 4. Delta Winter Rally Show Slovenci najbrži od 40 prijavljenih posada na reliju Ugovor je s predstavnicima ponuditelja i Županije potpisao gradonačelnik Dario Zurovec Radovi kreću početkom veljače, rok je 10 mjeseci Kreće dogradnja Dječjeg vrtića Slavuj u Novakima Od najvećih projekata u 2024. izdvojeni su sanacija Vile Allnoch, gradnja Centra za starije osobe, dogradnja DV Izvor, dječjeg vrtića u Perivoju, OŠ Rude, dogradnja OŠ Milana Langa... Veća ulaganja u kapitalne projekte "Intenzivno radimo i Samobor postaje poželjno mjesto za život i rad"