Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Veća ulaganja u kapitalne projekte

"Intenzivno radimo i Samobor postaje poželjno mjesto za život i rad"

Od najvećih projekata u 2024. izdvojeni su sanacija Vile Allnoch, gradnja Centra za starije osobe, dogradnja DV Izvor, dječjeg vrtića u Perivoju, OŠ Rude, dogradnja OŠ Milana Langa...
Foto: Josip Regović/PIXSELL
Gradonačelnica Petra Škrobot predstavila je "Proračun u malom, vodič za građane" koji se može pronaći na mrežnim stranicama Grada, a donosi vodič kroz projekte koji se namjeravaju realizirati u 2024.

Na službenim mrežnim stranicama objavljen je "Proračun u malom, vodič za građane".

U fokusu kapitalni projekti
On sadrži precizan uvid u programe i projekte koje gradska uprava planira realizirati.

– Novi proračun iznosi 91,5 milijuna eura, što predstavlja povećanje od čak 14,6 posto u odnosu na lani utvrđeni. Novim će se proračunom zamjetno povećati ulaganja u kapitalne projekte. Očekujemo i porast prihoda od poreza na dohodak zbog povećanja broja stanovnika te nominalnog rasta plaća. Već dulje vrijeme bilježimo kontinuiran porast broja stanovnika jer je zbog svih svojih karakteristika Samobor postao poželjno mjesto za život i rad – ističe gradonačelnica.

Naglasak je stavljen na financiranje projekata iz europskih izvora, što je u protekle dvije godine višestruko povećano. Nastavlja se s ulaganjem u razvoj i obnovu infrastrukture, uključujući poboljšanje prometne povezanosti, sanaciju prometnica i klizišta te uređenje parkova.

– Želimo osigurati kvalitetno obrazovanje našim učenicima te podržati kulturne događaje i institucije koje obogaćuju naš grad. Snažno podržavamo zdravstveni sustav i radimo na unaprjeđenju pružanja zdravstvenih usluga našim građanima. Nastojimo i osigurati kvalitetnu socijalnu skrb, potičemo razvoj lokalnog gospodarstva davanjem podrške malim i srednjim poduzetnicima te nastavljamo s ulaganjima u kreativnu turističku ponudu – dodaje Škrobot.

Od najvećih projekata izdvojeni su sanacija Vile Allnoch, gradnja i opremanje Centra za starije osobe, rekonstrukcija i dogradnja DV Izvor, Ulica Gustava Krkleca, gradnja dječjeg vrtića u Perivoju, rekonstrukcija i dogradnja OŠ Rude, gradnja sportske dvorane i dogradnja OŠ Milana Langa, rekonstrukcija i dogradnja zgrade u bivšoj vojarni za osnovnu školu, rekonstrukcija i dogradnja tržnice, nova javna rasvjeta na području grada, nastavak uređenja rudnika Sveta Barbara, nabava vatrogasnih vozila i postavljanje sunčanih elektrana na objektima javne namjene.

Rastu kapaciteti vrtića i škola
– Intenzivno smo radili na proširenju i gradnji vrtićkih i osnovnoškolskih kapaciteta. Raduje me što su ove školske godine prvašići iz OŠ "Bogumil Toni" krenuli u školu u novi objekt u Langovoj, a nastavljamo s realizacijom nove osnovne škole i sportske dvorane u nekadašnjoj vojarni, kapaciteta 20 razrednih odjeljenja i 440 učenika. Kraj 2023. obilježile su lijepe vijesti jer smo dobili potvrdu da je iz EU sredstava osigurano gotovo 10 milijuna eura za gradnju nove škole, prve u Samoboru nakon 50 godina. Novo mjesto za igru, rekreaciju i uživanje bit će park u Južnom naselju, čije je uređenje pred završetkom. U planu je uređenje ostalih parkova i igrališta, a u pripremi je i projekt uređenja igrališta u Langovoj ulici. Školovanje i studiranje našim učenicima i studentima i dalje ćemo nastojati olakšati dodjelom stipendija, čiji broj i iznose ponovno planiramo povećati – pojašnjava gradonačelnica.

Samobor i dalje nastavlja ulagati u uređenje ustanova u kulturi. Nakon što je u Samoborskom muzeju uređen novi galerijski prostor, slijedit će energetska obnova muzeja, za što je Grad ostvario znatna sredstva iz fondova Europske unije.

PROSLAVA počinje 28. siječnja, a ove godine održava se već deseti put Na programu je i konferencija o Ruđeru Boškoviću I ove će se godine festa sv. Vlaha održati i u Bruxellesu Najviše pohvala i ove godine dobilo je klizalište koje se nalazilo ispred gradske knjižnice Vinkovački Advent drugi najbolji među srednjim gradovima Niz sadržaja i preporuke za bolji ovogodišnji Advent Ovog tjedna počeli su radovi u sklopu projekta 'Aglomeracija Koprivnica' Otežan promet u Kolodvorskoj u Koprivnici Počeli radovi na rekonstrukciji odvodnje