Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Glineni suveniri

Matija je u svom opusu ostao vjeran Slavoniji

Matija Grgurević
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
Moje je područje izražavanja umjetnička keramika, a isto tako i slikarstvo. Ostao sam vjeran motivima svog zavičaja i glini kojoj nastojim udahnuti dušu i radost  – kaže Matija

Umirovljeni lipički učitelj i keramičar Matija Grgurević (83) privukao je pozornost javnosti stvaranjem serije suvenira od gline, za koju su ga inspirirale bolte na središnjem požeškom trgu. U glini je izradio pročelja zgrada, muzej, znamenite sugrađane, a otprije je poznat po figuricama anđela i drugim sakralnim motivima. Grgurević je prije nekoliko godina doživio moždani udar i izgubio sluh.

Lipik Aplikacija Virtualna šetnja po svim zgradama i prirodi Lipika

Nedavno je lipičku adresu zamijenio zagrebačkom, što je kao rođeni Slavonac primio teško i emotivno jer je morao napustiti svoju umjetničku radionicu. Ipak, sve ga to nije spriječilo da se uz potporu supruge Darinke nastavi baviti omiljenim hobijem.

– Moje je područje izražavanja umjetnička keramika, a isto tako i slikarstvo. Ostao sam vjeran motivima svog zavičaja i glini kojoj nastojim udahnuti dušu i radost  – kaže Matija.

Lipik Prekogranična suradnja Putovima baštine od Banje Luke do Lipika i Garešnice