Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija 31 pregleda
Župani s ministricom Murganić

Međuresorna suradnja ključna je za uspješno provođenje socijalne politike

Hrvatska zajednica županija Nada Murganić
Foto: Hrvatska zajednica županija
Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, između ostalog, je ministricu Nadu Murganić upoznao s osnovnom problematikom vezanom uz funkcioniranje domova za starije i nemoćne osobe

Predstavnici Hrvatske zajednice županija na čelu sa šibensko-kninskim županom i predsjednikom Hrvatske zajednice županija Goranom Paukom sastali su se u srijedu s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadom Murganić i suradnicima.

Pauk je zahvalio ministrici Murganić na organizaciji sastanka te je upoznao s osnovnom problematikom vezanom uz funkcioniranje domova za starije i nemoćne osobe. Isto tako je pojasnio da je Pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga nejasan, preopširan te u nekim odredbama i kontradiktoran. Zamolio je i da se zajedničkim snagama pronađu područja socijalne skrbi koja je moguće decentralizirati kako bi se stvorio održiv i efikasan sustav okrenut upravo najranjivijim skupinama, priopćili su iz Hrvatske zajednice županija.

Ministrica Murganić je upoznala nazočne s prijedlozima za unapređenje sustava koje planira ostvariti te potaknula osnivanje zajedničke radne skupine koja bi izradila nacrt novog Zakona o socijalnoj skrbi te bi redovito rješavala pitanje operacionalizacije mjera na terenu. Istaknuto je kako upravo međuresorna suradnja jedina jamči rješavanje socijalne problematike, ali i provođenje ozbiljnije politike demografske obnove.

Uz predsjednika Pauka sastanku su prisustvovali i međimurski župan Matija Posavec, sisačko-moslavački župan Ivan Žinić te brojni zamjenici župana i predstavnici radne skupine Zajednice.