Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Jedan od najvažnijih datuma u povijesti

Međimurci ne zaboravljaju važnu godišnjicu pripojenja matici

1/2
Foto: Međimurska županija
Na obiteljskoj kući Stanka Štefoka, hrvatskog rodoljuba, člana Narodnog vijeća za Međimurje i govornika na Velikoj narodnoj skupštini 1919. godine, otkrivena je spomen-ploča

U povodu stote obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja Hrvatskoj na obiteljskoj kući Stanka Štefoka, hrvatskog rodoljuba, člana Narodnog Vijeća za Međimurje i govornika na Velikoj narodnoj skupštini 1919. godine, u Donjem Kraljevcu je postavljena spomen-ploča. U Međimurskoj županiji u proteklih godinu dana u više navrata organizirana su događanja vezana uz veliku obljetnicu.

Kalinka Tradicionalna novogodišnja bajka oduševila publiku

Podsjetimo, Narodna skupština je u Čakovcu donijela Rezoluciju o odcjepljenju Međimurja od Mađarske i priključenju matici zemlji. Održana je ispred župne crkve na današnjem Franjevačkom trgu. Služena je i sveta misa koju je prevodio Zvonimir Jurak, član Narodnog vijeća za Međimurje i župnik u Svetom Jurju na Bregu. Među govornicima bili su dr. Ivan Novak, Vinko Žganec, Franjo Glogovec i dr. Stjepan Vidušić, predsjednik i članovi Narodnog vijeća za Međimurje te Stanko Štefok, ugledni poljoprivrednik iz Donjeg Kraljevca.

Rezolucija je, ističu povjesničari, govorila o očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta u Međimurju, želji za oslobođenjem nakon desetljeća dugog odnarođivanja i mađarizacije. Izražena je radost zbog sjedinjenja Međimurja s Hrvatskom, a jedna od izjava glasila je: "Za uvijek se odcjepljujemo od mađarske države, kojoj smo do sada pripadali samo pod utjecajem sile i protiv svoje volje."

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Na samom vrhu u državi po rezultatima po transparentnosti

Zato se u Međimurju s većom pozornošću prati kad se u Mađarskoj objavljuju povijesne karte. Mirom sklopljenim u Trianonu kod Pariza 1920. godine Mađarska je prisiljena odreći se svih svojih prava na Međimurje.

Svečanost otkrivanja spomen-ploče organizirali su Općina Donji Kraljevec i Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, a nakon izvođenja himne koju su izvele članice Udruge Pjesma govorili su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat te predsjednik Ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić istaknuvši povijesno značenje i važnost očuvanja uspomene na važne događaje i ljude koji su ih obilježili. Na događaju su bili članovi obitelji Stanka Štefoka i brojni mještani.

DECENTRALIZACIJA Četvrtina zaposlenih otišla iz sustava Međimurske županije

I tom prilikom istaknuto je da je Velika narodna skupština u Čakovcu bila jedan od najvažnijih događaja za hrvatsko stanovništvo u Međimurju, a da je Stanko Štefok bio član Narodnog vijeća za Međimurje i jedan od govornika. Spomen-ploča postavljena je u znak sjećanja svim budućim hrvatskim naraštajima kako bi se podsjetilo na veliki doprinos Stanka Štefoka, ali i kao podsjetnik na događaj koji je odredio povijest Međimurja. Prošle je godine u prepunoj dvorani Centra za kulturu Čakovec i uprizorena "Velika plebiscitarna skupština".