Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

"Međimurskom konju prijeti izumiranje, ali može se spasiti"

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Matija Ladić, predsjednik Udruge uzgajivača Međimurec, kaže da trenutno imaju 37 omica i kobila kao i šest pastuha te autohtone pasmine

Komasacija je bila jedna od tema Kolegija načelnika i gradonačelnika Međimurske županije. Javni poziv za odabir područja za provođenje komasacije otvoren je do kraja ove godine.

Smanjenje štetnog utjecaja

– U novoj financijskoj perspektivi do 2027. godine naglasak je na doprinosu klimatskim ciljevima, odnosno smanjenju štetnog utjecaja na okoliš – naglasila je predstavnica REDEA-e Ana Kralj.

– Na početku smo nove godine, za koju očekujemo da će biti dinamična i turbulentna. Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine pokušat ćemo doći do sredstava za obnovu preostalih škola kako bismo u svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja "Međimurje malo" težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićeva dvorca u Pribislavcu, centra sv. Jeronima u Štrigovi te niza drugih prezentacijskih centara. I dalje imate veliku podršku u našim agencijama MENEA-i i REDEA-i te u našim upravnim odjelima – poručio je župan Matija Posavec.

Voditeljica Skloništa za životinje "Prijatelji" Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja. Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač otvorila je temu angažiranosti međimurskih općina na stjecanju statusa općina prijatelja djece.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – rekla je pročelnica Tošić Grlač. Sva tri međimurska grada i općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku da status žele ostvariti donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. Općinsko vijeće Donjeg Vidovca izjasnilo se da se planira kandidirati.

Uređenje Stanice HGSS-a

O preduvjetima za očuvanje autohtone pasmine konja govorio je Matija Ladić, predsjednik Udruge uzgajivača Međimurec, koja okuplja entuzijaste kojima je potrebna čvrsta financijska konstrukcija da bi uspjeli u naumu.

– Trenutno imamo 37 omica i kobila te šest pastuha, od čega su tri grla u vlasništvu javne ustanove Međimurska priroda, a preostala u privatnom vlasništvu. Pasmina je pred izumiranjem, no moguće ju je spasiti, što uvelike ovisi o podršci na koju ćemo naići u našem kraju. Međimurska županija nas podržava, a mi izlaganjem grla na sajmovima i organiziranjem manifestacija gradimo brend – istaknuo je Ladić.

Pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec Miodrag Novosel prezentirao je načelnicima i gradonačelnicima dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne, koji je HGSS-u ustupila Međimurska županija.

Međimurska županija Najam školskih sportskih dvorana upola jeftiniji MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Broj dolazaka i noćenja turista povećan gotovo 40 posto Raste broj dobitnika rektorovih nagrada 'Nadamo se da ćete karijeru graditi u Međimurju'