Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Na Skupštini o projektima energetske obnove, bolnici, željeznici...

Među 120 projekata vrijednih 2,8 milijardi kuna i dvorane

Foto: Međimurska županija
Vijećnici će i dalje dobivati 900 kuna naknade po održanoj sjednici, dok se predsjedniku Skupštine naknada smanjuje na 1750 kuna

Skupština Međimurske županija usvojila je većinom glasova rebalans kojim je proračun povećan za 8,9 milijuna kuna pa sad iznosi oko 860 milijuna kuna.

Belišće DJECA S POSEBNIM POTREBAMA Roditeljima 500 kuna mjesečno

No riječ je o konsolidiranom proračunu, kako je pojasnio župan Matija Posavec, kojim su obuhvaćene plaće iz zdravstvenog i obrazovnog sustava, kao i drugih ustanova, institucija i tvrtki vezanih za županijski proračun, dok sam županijski proračun iznosi oko 200 milijuna kuna.

– Rebalansu smo pristupili prije svega kako bi se prerasporedile određene stavke i sredstva za investicije jer ćemo u sljedećim tjednima potpisati ugovor i započeti s velikim projektom obnove posljednje tri zgrade Županijske bolnice Čakovec vrijednom više od 45 milijuna kuna. Planira se i rekonstrukcija zgrade Zavoda za javno zdravstvo, a nastavit ćemo i s pripremom projektne dokumentacije za obnovu Gospodarske škole, dogradnju Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i Osnovne škole Mursko Središće te izgradnje dvorana u Gornjem Mihaljevcu, Vratišincu, Svetoj Mariji i Svetome Martinu na Muri – objasnio je.

Europska godina željeznice i 161 godina prve pruge u Hrvatskoj Uložit će 4,4 milijarde eura u razvoj zapostavljene željeznice

Smjena bivšeg ravnatelja

Vijećnicima po sjednici ostaje isti iznos naknade kao i dosad, 900 kuna, dok se predsjedniku Skupštine naknada smanjuje na 1750 kuna po sjednici. U aktualnom satu vijećnik Igor Ivković zatražio je pisani odgovor u kojim je projektima Međimurske županije posljednje četiri godine došlo do financijskih korekcija i zašto te o kojem iznosu radi. Osvrnuo se i na Županijsku bolnicu Čakovec i usporedio pravomoćnu sudsku presudu o protupravnoj smjeni bivšeg ravnatelja sa sličnim slučajem u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Tu je usporedbu župan Matija Posavec nazvao sramotnom, ističući da su ta dva slučaja neusporediva. Ivan Borović pitao je hoće li se i ove godine nagraditi studenti koji su primili rektorovu nagradu te koja su tri kapitalna projekta koji se planiraju u ovom mandatu. Župan Posavec najavio da će se nagrađivanje dobitnika rektorove nagrade održati početkom nove akademske godine.

VAŽAN PROJEKT ZA VINOGRADARE I VINARE, ALI I ZA TURIZAM Klonska selekcija sorte pušipel nastavlja se

Poslovni park

Od kapitalnih projekata župan je podsjetio na obnovu sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec, energetsku obnovu Županijske bolnice Čakovec vrijedne više od 40 milijuna kuna, dogradnju Zavoda za javno zdravstvo, revitalizaciju Feštetićeve zgrade u krugu zdravstvenih ustanova u Centar palijativne skrbi, a među 120 projekata vrijednih 2,8 milijardi kuna koje će Županija kandidirati za europska sredstva su i nova zgrada OŠ Nedelišće, izgradnja dvorana u Gornjem Mihaljevcu, Vratišincu, Svetoj Mariji i Svetom Martinu na Muri. Vijećnik Nikola Hren pitao je o planovima razvoja zone Poslovni park Međimurje. Interesa za kupnju zemljišta ima, no ne želi se, rečeno je, bilo kome prodati zemljište jer su u blizini znanstveno-istraživački centri Metalska jezgra i Centar održivog razvoja opremljeni vrhunskom opremom. Želi se razvijati čistu i zelenu industriju, moderne tehnologije. Dnevni red dopunjen je na prijedlog vijećnika Željka Pavlica Zaključkom kojim se predlaže Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture da se u dokumente uvrsti projekt i osiguraju sredstva za obnovu, modernizaciju i elektrifikaciju cijele dionice pruge Kotoriba – Zagreb.