Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Potpore poduzetnicima

Metalska jezgra, Centar održivog razvoja, Tehnička škola Čakovec postaje Centar kompetencije...

1/2
Foto: Međimurska županija
Prijavljeno je više kvalitetnih projektnih prijedloga nego što je očekivano, pa je fond odlukom župana povećan na ukupno 743.849 kuna

Pedeset i dvoje poduzetnika potpisalo je u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava prema programu potpore male vrijednosti nazvanog "Međimursko poduzetništvo". Novac je osiguran u proračunu Međimurske županije za 2019. u iznosu od 500.000 kuna, no s obzirom na to da je interes poduzetnika bio velik i stiglo je više kvalitetnih projektnih prijedloga od očekivanog, župan Matija Posavec povećao je sredstva za 243.849 kuna, pa je na raspolaganju bilo ukupno 743.849 kuna.

Javni poziv požeškim poduzetnicima i obrtnicima Poticaji za zapošljavanje i poduzetništvo

Obnavlja se i treća zgrada

– Svi ste vi dionici razvoja gospodarstva u Međimurju koje je produktivno i motivirano, a to se i vidi po ovom natječaju na koji je pristiglo mnogo više prijava nego što smo očekivali. Imamo jednu od najboljih razvojnih agencija koja će biti financijski kapacitirana da vam pomogne u pisanju projekata, najkvalitetniju energetsku agenciju, TICM koji ima iskustva u povlačenju sredstava za start-up tvrtke i predlažem da sve te prednosti dobro iskoristite – rekao je župan Posavec.

Podsjetio je na projekte poput Metalske jezgre, Centra održivog razvoja i Tehničke škole Čakovec koja postaje Centar kompetencije u strojarstvu. Direktor TICM-a Ivan Plačko rekao je da je 2007. godine županija dobila dozvolu za upravljanje prostorom bivše vojarne.

– Od 2007. kada se počelo strateški razmišljati o ovom prostoru kao potpori budućem razvoju Međimurja ostvareno je nekoliko ključnih koraka, od osnivanja Međimurskog veleučilišta do poduzetničkog inkubatora u kojem sada već djeluje 40 mikro i malih poduzeća. Razvijamo Centar znanja, trenutačno smo u fazi obnove treće zgrade TICM-a koja će biti poznatija kao Metalska jezgra, prvi znanstveno-istraživački centar u Međimurju – kazao je Plačko.

Akademija za poduzetništvo Pilot-projekt Pučkog otvorenog učilišta Cjeloživotno učenje: otvara se Akademija za poduzetništvo

Potpora male vrijednosti dodjeljuje se za ulaganja u osnovnu imovinu za obavljanje djelatnosti i ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije.

– Na ovaj način želimo potaknuti naše poduzetnike na razvoj novih proizvoda, usluga, kao i proizvoda s većom dodanom vrijednošću – napominje pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Darko Radanović i dodaje da to nije jedini program potpora Međimurske županije.

– Posljednjih 15-ak godina subvencioniramo poduzetničke kredite koji su provođeni kroz četiri programa u suradnji s tri ministarstva, i u posljednjem desetljeću subvencionirali smo kredite koji su još u otplati s iznosom većim od osam milijuna kuna. Aktualan je i naš Program potpora za sufinanciranje projektnih prijedloga na koji su se i neki od vas prijavili i iskoristili mogućnost sufinanciranja konzultantskih usluga za prijavu na neke druge natječaje – pozvao je poduzetnike da se prijave.

Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut Šibenik Šibenik Započinje izgradnja Centra za nove tehnologije i poduzetništvo "Trokut"

Dobar financijski poticaj

Vlasnik tvrtke Optima energija Kristijan Horvat kaže da im je poticaj od 15.000 kuna dobra financijska injekcija, no još je važnije to što su prepoznati kao tvrtka koja se bavi istraživanjem i inovacijama.

– Sredstva ćemo potrošiti za završetak novog proizvoda koji mislimo plasirati na tržište do kraja godine – najavio je Horvat i zahvalio Županiji na inicijativi.