Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska 2487 pregleda
Spašen iz šume

Miljenik djece i drugih životinja: život iz bajke slavonskog Bambija

Zoološki vrt Ruščica
1/5
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Srni koja je izletjela pred vozilo nije bilo spasa, no vozač je pronašao i malo lane i odnio ga u Ruščicu gdje su ga othranili na bočicu

Vozeći se šumskim predjelom Dilja između Našica i Slavonskog Broda, jednom je vozaču početkom ljeta pred auto izletjela srna. Sudar je bio neizbježan. Izašao je da joj pomogne, ali nije joj bilo spasa.

Tada je primijetio da sa strane, pokraj puta, stoji uplašeno malo lane, staro tek nekoliko dana. Bilo je to njezino mladunče. Odnio ga je u državni Centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja u Ruščici i zamolio voditelja Mirka Mileca da ga primi i udomi. Naime, ovaj centar pruža utočište i životinjama koje zakonom nisu strogo zaštićene.

– Da budem iskren, nije mi ga se ni udomljivalo, jer kada je lane tako malo, mora ga se hraniti svaka dva-tri sata. Međutim, znali smo da mu je majka nastradala, da je ostao siroče i da mu moramo pomoći, pa smo ga uzeli – kaže Mirko Milec. Voditelj centra i njegova supruga Barica plahu su životinju dva mjeseca hranili na bočicu. Tijekom noći morali su se ustajati na smjenu kako bi mu dali mlijeko. Najčešće je to radila supruga, koja mu je tako postala rezervna mama. Dva mjeseca poslije, Bambi je ljubimac svih u zoološkom vrtu.

Veoma je pitom, voli se maziti i uživa u igri s posjetiteljima. Veselo skakuće okolo, a kad se umori, drijema u svojoj nastambi. Kao da nije doneseno iz divljine. Najviše mu se raduju djeca, a među drugim je životinjama stekao brojne prijatelje.

– Bio je star dva-tri dana i sigurno bi uginuo da ga vozač nije donio kod nas. Još uvijek ga hranimo na bočicu, mada sada već pomalo sam bira salatu i slično – dodaje Milec.