Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Izložba u muzeju

Milosrdne sestre sv. Križa 150 godina zajedno

Izložba "150 godina zajedno"
1/12
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Riječ je o njihovim rukotvorinama i drugim predmetima iz bogate samostanske riznice, ali i i njihovu specifičnom redovničkom načinu života

U povodu 150. obljetnice Hrvatske provincije milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu i 120. obljetnice njihova dolaska u Brod na Savi, u Muzeju brodskog Posavlja otvorena je zanimljiva izložba časnih sestara "150 godina zajedno".

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Uz poznato javno djelovanje te redovničke zajednice tijekom stoljeća i pol postojanja, dragocjen doprinos odgojno-prosvjetnoj djelatnosti i vrijedan rad u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, cilj izložbe bio je predstaviti široj javnosti manje poznate aktivnosti kojima su se sestre bavile.

Riječ je o njihovim rukotvorinama i drugim predmetima iz bogate samostanske riznice, ali i i njihovu specifičnom redovničkom načinu života.

"Sretna sam što u ime svoje zajednice mogu staviti na uvid dio bogatstva i materijala kojima su se sestre služile u svom odgojno-obrazovnom radu. Izložba je posebno zanimljiva školskoj djeci jer većina njih nikada nije ni vidjela kako izgledaju pločica i pisaljka, tintarnica, pogačica, upijač za tintu, kako izgledaju neki modeli za nastavu u školi za ručni rad i slično", rekla je sestra Marija Estera Radičević, autorica izložbe.

Marija Rotim i Nikolina Vuković godinama prikupljale podatke Izbjeglički logor u kojem nikad nije zabilježen incident Projekt 'Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine' turistički proizvod destinacije i manifestacija Predstavljen projekt 'Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine'