Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
TURISTIČKI RAZVOJ ŠIBENIKA

Ministar Cappelli: Šibenik je grad koji planski razvija turizam

1/7
Foto: Grad Šibenik
Samo u kolovozu u Šibeniku je boravilo 70.466 turista, što je povećanje od čak 10 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine

Ministar turizma Gari Cappelli boravio je u radnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji i Gradu Šibeniku gdje se na temu ostvarenih pozitivnih rezultata u turizmu u protekloj sezoni susreo sa županom Goranom Paukom i gradonačelnikom Željkom Burićem, izvijestili su iz šibenske gradske uprave te dodali da je tom prilikom ministar Cappelli posjetio tvrđavu Barone i tvrđavu sv. Nikole te Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova „Civitas sacra – Sveti grad“.

Šibenik: Povodom Dana policije položeni vijenaci na središnji križ na gradskim groblju Kvanj ŠIBENIK U povodu Dana policije položeni vijenci u spomen na poginule policajce

Ponuda sve bolja

– Iznimno mi je drago što je Šibenik prepoznao u kojem se smjeru mora razvijati jer sinergijom prirodnih bogatstava, kulture i domaćih proizvoda pokazao je da se uz planiranje i pametno ulaganje svaka turistička destinacija može pretvoriti u zaokruženu cjelinu. Dobro promišljenom i kvalitetnom politikom Šibenik kontinuirano ulaže i u uređenje infrastrukture koja je temelj planskog razvoja turizma, čemu svjedoči porast broja posjetitelja iz godine u godinu – izjavio je ministar Cappelli.

Samo u kolovozu u Šibeniku je boravilo 70.466 turista, što je povećanje od čak 10 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. No da je Šibenik destinacija koja svoju turističku ponudu kontinuirano proširuje i koju iz godine u godinu posjećuje sve više domaćih i stranih gostiju, potvrđuju i brojke za prvih osam mjeseci ove godine prema kojima je u Gradu boravilo 246.577 posjetitelja ili čak 9 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su iz gradske uprave.

– Brojke potvrđuju da je turistička ponuda u Šibeniku iz godine u godinu sve bolja i na to smo jako ponosni. Čeka nas još puno posla, a jedan od projekata koje smo predstavili ministru je i povezivanje šibenskog fortifikacijskog sustava žičarom – rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Foto: Grad Šibenik

Povećanje je zabilježeno i u noćenjima pa je u Šibeniku u kolovozu noćilo 382.625 gostiju, odnosno tri posto više u odnosu na lanjski kolovoz. Najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti kojih je bilo 62.655, od čega najviše državljana Njemačke (71.893 noćenja), Poljske (34,240) te Velike Britanije (24.140). Domaćih gostiju u kolovozu je bilo 7811 te su ostvarili 38.413 noćenja. Vrijedi istaknuti da se Šibenik, prema aktualnim podacima HTZ-a, i u kolovozu našao na ljestvici top 10 hrvatskih destinacija koje biraju domaći gosti.

Vodeći pružatelji smještajnih kapaciteta i dalje su šibenski hoteli koji su ostvarili 127.677 noćenja, što je porast od šest posto u odnosu na lanjski kolovoz i rezultat koji Šibenik svrstava među 10 destinacija Hrvatske prema hotelskom turističkom prometu. Za dva posto veći je i broj noćenja u kampovima na području Šibenika u kojima je samo u ovom mjesecu noćilo 91.059 gostiju, dok je u segmentu privatnog, obiteljskog smještaja noćilo 150.198 gostiju, odnosno jedan posto više nego prošle godine. Veće povećanje broja noćenja ostvareno je, u segmentu privatnog smještaja, na području naselja Dubrava gdje je zabilježeno 21 posto više gostiju u odnosu na isti mjesec lani.

ZAKUP VILE ČINGRIJE Potpisan sporazum o suradnji na 105 milijuna kuna vrijednom projektu

Obnova sv. Ivana

Na razini godine, u prvih osam mjeseci ove godine Šibenik je kao turističku destinaciju biralo 246.577 gostiju, što je čak 9 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a od čega je bilo 208.226 stranaca. Promatrajući razdoblje od siječnja do kolovoza ove godine, u Gradu je boravio 38.351 domaći gost, što je rezultat koji Šibenik smješta među deset hrvatskih destinacija koje biraju domaći gosti i u tom razdoblju.

Svoj turistički razvoj Šibenik temelji na valorizaciji bogatih kulturnih i prirodnih resursa grada čime se, osim obogaćivanja turističke ponude, istovremeno podiže razina blagostanja i kvaliteta života lokalnog stanovništva. Nakon cjelokupne obnove tvrđava sv. Mihovil i Barone, ove godine započela je revitalizacija posljednje šibenske kopnene tvrđave, one sv. Ivana, što je treći fortifikacijski objekt koji će se obnoviti uz pomoć fondova EU. Inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi koji će se pružati posjetiteljima na tvrđavi sv. Ivana omogućit će pozicioniranje ove šibenske tvrđave kao kulturne turističke atrakcije s jedinstvenom ponudom u RH, istaknuli su iz šibenske uprave.