Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Požar u odlagalištu otpada

Ministar zaštite okoliša: 'Piškornica je opasna po zdravlje ljudi'

Piškornica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Slaven Dobrović obišao je opožareno odlagalište otpada Piškornica kod Korpivnice, koje se nalazi oko kilometar od najbližeg naselja, oko četiri kilometra od Podravkinih tvornica dječje hrane i lijekova te oko sedam kilometara od samog središta Koprivnice

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović jučer je obišao opožareno odlagalište otpada Piškornicu kod Koprivnice i ustvrdio kako je riječ o vrlo ozbiljnoj opasnosti po zdravlje ljudi i po prirodu.

Do samozapaljenja otpada došlo je u subotu poslijepodne, već drugi put u samo dva tjedna. Piškornica se nalazi oko kilometra od najbližega naselja, oko četiri kilometra od Podravkinih tvornica dječje hrane i lijekova te oko sedam kilometara od samog središta Koprivnice.

– Reći da zdravstvene opasnosti nema kada gori otpad vrlo je neodgovorno. Opasnosti uvijek ima. Nadam se da odlagalište radi u skladu s propisima i da se monitoriraju zrak i otpadne vode. Koliko je dioksina u zraku bilo jučer, ovisi o tome koliko je plastike gorjelo – izjavio je Dobrović.

Ugovorili dovoz otpada iz drugih gradova

Rekao je i da svjedočimo apsurdnoj situaciji u kojoj se otpad gomila i prikupljaju prihodi, a da se k sustavnom rješenju ne ide. Očito je aludirao na veliko povećanje dovoza otpada na Piškornicu od rujna prošle godine, otkad ju je preuzela istoimena javna tvrtka. Za usporedbu, prije se na godišnjoj razini onamo deponiralo manje od deset tisuća tona, a od rujna do danas, prema neslužbenim podacima, dovezeno je oko 50.000 tona nesortiranog komunalnog otpada. Tvrtka Piškornica ugovorila je dovoz otpada iz brojnih gradova, uključujući i daleku Rijeku. Direktor Mladen Jozinović jučer je zanijekao da bi povećanje količine otpada dovelo do učestalih požarnih incidenata.

– Ispričavam se građanima, koji su bili uznemireni. Zapalio se stari otpad, koji je i dalje aktivan. Požar se ponovno može pojaviti u svakome trenutku dok je ovo odlagalište u funkciji – kazao je.

Rješenje ministar ekologije vidi u uspostavi ekološki zasnovanog gospodarenja otpadom.

– Ako bismo kompostirali biološki materijal kod kuće, ne bi se imalo što zapaliti i ako bismo odvojili papir i plastiku, ne bi imalo što gorjeti. U dvije godine Hrvatska se može preporoditi – ustvrdio je Dobrović.

Grad Koprivnica jučer je službeno zatražio da se zaustavi dovoz otpada na Piškornicu izvan Koprivničko-križevačke županije.