Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Radovi na uređenju bliže se kraju

Ministrica kulture u obilasku kazališnog hrama – bjelovarskog Doma kulture

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Ministrica Obuljen Koržinek poručila je da se veseli pratiti budući rad Doma kulture

Jedan od trenutačno najvažnijih projekata Grada Bjelovara vezan za kulturu svakako je energetska obnova i uređenje Doma kulture. Prema riječima bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, u Bjelovaru će ubrzo zaživjeti pravi kazališni hram s 400 mjesta, koji će sasvim sigurno posjećivati mnogi Bjelovarčani, ali i posjetitelji iz drugih gradova. Kazališne predstave, koncerti, balet, opere i solističke izvedbe, samo su mali dio budućeg programa.

TRAJU DO 31. OŽUJKA Krenule prijave za nagradu “Rudolf Perešin”

Nekadašnja sinagoga

Dom kulture u potpuno novom unutarnjem i vanjskom ruhu objedinit će tradiciju, povijest i moderno doba. Projekt energetske obnove i uređenja unutrašnjosti vrijedan je gotovo 12 milijuna kuna. Više od dva milijuna i 150 tisuća kuna za tu je namjenu izdvojio Europski fond za regionalni razvoj, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gradu Bjelovaru dodijelilo skoro dva milijuna i 800 tisuća kuna. S ukupno milijun kuna, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske sudjeluje u uređenju unutrašnjosti.

Oko šest milijuna kuna bit će sufinancirano iz vanjskog izvora, a sveukupno će za obnovu nekadašnje židovske sinagoge biti potrebno više od 15 milijuna kuna, od čega osam milijuna dolazi iz gradskog proračuna. U svrhu očuvanja domaćeg gospodarstva i građevinskog sektora, na projektu radi čak šest bjelovarskih tvrtki.

– Nakon ne znam koliko godina, Bjelovar će napokon imati pravo pravcato kazalište. Bit će to hram kulture u kojem će se održavati brojni kulturno-umjetnički programi. Radovi se polako bliže kraju i jedino se čeka smirivanje situacije vezane za pandemiju koronavirusa, kako bi se moglo krenuti u realizaciju sadržaja – rekao je gradonačelnik Hrebak. Zahvaljujući potpuno novoj kazališnoj dvorani, posjetitelji će moći uživati u kulturno-umjetničkim programima koji se zbog manjka adekvatnog prostora u Bjelovaru do sada nikada nisu izvodili.

Novac se može iskoristiti za izgradnju Poduzetničkim zonama i inkubatorima 3,5 milijuna kuna županijske potpore

Pozornica će u donjem dijelu moći primiti orkestar s čak 80 glazbenika. Akustični segmenti, iako komplicirani, bit će u potpunosti zadovoljeni, dok će se električna energija proizvoditi putem solarnih ploča, čime bi Dom kulture iz energetskog razreda D prešao u energetski razred C.

Ušteda energije

Očekivana ušteda toplinske energije iznosit će 68 posto.

Za vrijeme nedavnog boravka u Bjelovaru, veliko zadovoljstvo zbog skorašnjeg završetka radova na Domu kulture pokazala je i Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

OPĆINE I GRADOVI PRIHVATILI PRIJEDLOG ZA HUMANITARNU GESTU Zajedno će financirati režije za stan u Zagrebu

– U pratnji gradonačelnika i njegovih suradnika obišla sam ustanovu koja će vrlo brzo poprimiti potpuno novi vanjski i unutrašnji izgled. Takvu kazališnu dvoranu grad Bjelovar zaista zaslužuje, prvenstveno zbog tradicije i povijesti, kao i zbog brojnih kulturnih događaja te gostovanja. Veselim se pratiti budući rad Doma kulture, kao i njegov daljnji razvoj – istaknula je ministrica.•