Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Tribina

Mirković: Uz rafineriju, Brođani i sami utječu na onečišćenje

Slavonski Brod tribina
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je kako na području BPŽ-a od raka pluća obolijeva više muškaraca

Brodsko-posavska županija s partnerima provodi milijun kuna vrijedan projekt edukacije i osvješćivanja građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu, koji s 80 posto sredstava sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Slijedom toga održana je tribina u čijem je fokusu bio utjecaj onečišćenog zraka na ljudsko zdravlje. U sklopu projekta provodi se anketa s tri skupine ispitanika, od 250 do 300 ljudi, od kojih jedni žive uz Savu u neposrednoj blizini Rafinerije, drugi u udaljenijim brdskim dijelovima grada, a treći u Novoj Gradiški.

oprema vrijedna 5000 kuna Pet brodskih obitelji dobilo vrijednu opremu za prvo dijete

– Rezultati ankete se analiziraju, ali postoje odstupanja u zadovoljstvu kvalitetom života s obzirom na utjecaj smoga, čađe i dima između stanovnika koji žive uz rafineriju i ostalih – kazao je dr. Ante Cvitković, ravnatelj županijskog ZJZ-a.

Govoreći o najčešćim oboljenjima građana, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je kako na području Brodsko-posavske županije od raka pluća obolijeva više muškaraca, dok je pojavnost kod žena vidljiva samo za područje Slavonskog Broda. No, to je trend koji se kreće još od prije početka rada rafinerije.

Tribina o vršnjačkom nasilju Na suzbijanju trebaju raditi i učenici i institucije Vršnjačko nasilje sve češće u školama, ali i na društvenim mrežama

Zamjenik župana Damir Mirković naglasio je kako će projekt omogućiti građanima da se educiraju i podignu svijest o štetnosti zagađenog zraka.

– Znamo da rafinerija nije jedini razlog onečišćenja zraka, nego da smo i mi velik čimbenik u tom procesu. Blizina graničnog prijelaza koji se nalazi u centru grada i korištenje krutih goriva za ogrjev značajni su onečišćivači tijekom zimskih mjeseci – upozorio je Mirković.

Stigmatizirani Od psihičkih poremećaja boluje čak četvrtina Hrvata, a ovi su najčešći