Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Na suzbijanju trebaju raditi i učenici i institucije

Vršnjačko nasilje sve češće u školama, ali i na društvenim mrežama

Tribina o vršnjačkom nasilju
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Sve je manje aktivnog roditeljskog odgoja, komentirala je predsjednica povjerenstva Zdenka Bošnjak

Vršnjačko nasilje i danas je prisutno jednako, možda i više nego prije, ali o njemu se danas više i govori, više se prijavljuje i u rješavanje problematike uključene su sve stručne osobe i institucije. Jedna je to od poruka koje su se mogle čuti na tribini o vršnjačkom nasilju, koja je u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije održana u Slavonskom Brodu. Naglasak je stavljen na prepoznavanje te vrste nasilja i ulogu djece i institucija u prevenciji takvog ponašanja.

puno zabavnih sadržaja Slavonski Brod vas poziva na svečani početak Adventa i Božićne bajke

– Htjeli smo javnost upoznati s činjenicom da je vršnjačko nasilje u porastu i vidjeti što možemo učiniti na sprečavanju te pojave. Statistički podaci govore da je više od 25 posto mladih doživjelo neki od oblika vršnjačkog nasilja – kazala je predsjednica povjerenstva Zdenka Bošnjak.

Jačanje samopouzdanja

Anica Gusak Krajnović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb, smatra da je vršnjačko nasilje zastupljeno jednako kao i prije. Djelatnici Centra svakodnevno na terenu rade na senzibilizaciji škola i njihovih stručnih djelatnika da što više prijavljuju sporadične slučajeve nasilja u školama kako bi se to moglo evidentirati.

– Na svim roditeljskim sastancima i tribinama govorimo da vlastito dijete treba saslušati i zatim se obratiti školi, našem centru ili policiji. Zamjećujemo sve manju ulogu aktivnog roditeljskog odgoja i mogućnost stručne službe u školi da utječe na takva ponašanja djece. Smatram da bismo zajedničkim radom škole, centra, policije i državnog odvjetništva mogli postići veće rezultate u prevenciji tog ponašanja – kazala je Gusak Krajnović.

Stigmatizirani Od psihičkih poremećaja boluje čak četvrtina Hrvata, a ovi su najčešći

U radu tribine sudjelovali su i učenici. Luka Knežević iz brodske Industrijsko-obrtničke škole kaže da nikada nije imao problema s vršnjačkim nasiljem, nije u njemu sudjelovao niti ga je vidio, ali zna da ono postoji.

– Mislim da bi mlađi učenici, posebice učenici prvih razreda, trebali više raditi na jačanju svog samopouzdanja. Trebali bi se više družiti s drugim učenicima. Ako se i dogodi nasilje, trebaju se nekome povjeriti i razgovarati, a ako se ponavlja to i prijaviti – smatra Luka, učenik trećeg razreda.

O vršnjačkom nasilju treba govoriti što više kako bi ga prepoznali roditelji, koji ga često negiraju. Institucije poput Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ne osiguravaju dovoljan broj stručnih suradnika za dodatni rad s djecom.

Dodatni stručni suradnici

Brodsko-posavska županija kao osnivač osnovnih škola svim programima povjerenstva dala je punu podršku.

U tijeku je priprema dopisa sa zahtjevima škola za dodatnim stručnim suradnicima, osobito psiholozima.

– Nasilje među mladima, koje je u obrazovnim institucijama prisutno već godinama, u posljednje se vrijeme sve češće javlja i na društvenim mrežama. Zaključak ove tribine treba biti da se čitava zajednica treba uključiti u rješavanje pitanja vršnjačkog i svih oblika nasilja – rekla je Anica Vukašinović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu. 

Moguća ulaganja Korejci zainteresirani za gradnju proizvodnog pogona u Brodu