Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
POLOŽILI CVIJEĆE I SVIJEĆE

Misa i komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima na Trokut-Novskoj

1/7
Foto: Koprivničko-križevačka županija
S područja Koprivničko-križevačke županije u Domovinskom ratu poginulo je 152 branitelja, od kojih je njih 23 svoj život položilo u borbama na ovom području.

Svaki godine na isti dan, 29. listopada, kod spomen područja Trokut-Novska, održava se svečana komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine na zapadno-slavonskom ratištu.

DUBROVNIK Trojici hrvatskih ratnih vojnih invalida gradonačelnik Franković uručio ugovore o kupoprodaji stanova

 U ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su župan Darko Koren i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić Komemoracija se održava svake godine na dan početka strateške vojne operacije „Orkan 91“ kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije, kako bi se odala počast za 327 poginulih branitelja iz 17 postrojbi koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju okupiranih naselja. Na bojišnici zapadne Slavonije sudjelovale su i postrojbe s područja Koprivničko-križevačke županije, a u spomen na žrtvu branitelja iz Đurđevca, Koprivnice, Križevaca i okolnih općina  koji su živote položile na oltar domovine  vijenac je u ime Koprivničko-križevačke županije položio župan Koren.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

U ime domaćina ovogodišnje komemoracije, prisutnima se obratio župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić kazavši kako je operacija „Orkan 91“ pokazala  srpskom agresoru da je Hrvatska odlučna u oslobađanju svojih okupiranih područja te kako jedinstvo i slogu iz vremena Domovinskog rata nikada ne smijemo zaboravit. O  velikoj žrtvi branitelja i potrebi zajedništva govorili su izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanik predsjednika Sabora Josip Đakić te izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, brigadni general i zamjenik ravnatelja VSOA-e Ivica Komljen.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Nakon svečanog obraćanja uzvanicima uslijedilo je odavanje počasti polaganjem vijenaca koje su položile delegacija obitelji poginulih hrvatskih branitelja te izaslanstva državnog vrha, Županija i Grada Zagreba, gradova i općina te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U delegacijama iz Koprivničko-križevačke županije počast su u ime obitelji poginulih branitelja odale Ružica Ozmec i Vesnica Babec te predstavnici Ogranka Hrvatskog Časničkog Zbora Koprivničko-križevačke županije. U ime Grada Koprivnice počast su odali zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec i gradski vijećnik Saša Cestar, ispred Grada Križevaca zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, a komemoraciji su prisustvovali i učenici koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski koji su nakon polaganja vijenaca poslušali predavanja aktera znamenite ratne operacije.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Misu za poginule hrvatske branitelje predvodio je župnik župe sv. Tome Rajić  vlč. Josip Pendžić, u zajedništvu s župnikom župe blaženog Alojzija Stepinca u Novskoj vlč. Pericom Matanovićem i dekanom Novljanskog dekanata vlč. Pejom Oršolićem, a komemorativni skup prigodnim pjesmama uveličao je i zbor Glazbene škole u Novskoj.

na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija Župan Koren pozvao na uspostavu funkcionalne demografske politike na regionalnoj razini

Važno je spomenuti kako je prije tri godine potpisan Sporazum o zajedničkom programu održavanja komemorativnog skupa na spomen području Trokut Novska između Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije te Grada Novske, kojim su se potpisnici obvezali kako će zajednički sudjelovati u održavanju ovog skupa u sjećanje na poginule hrvatske branitelje. S područja Koprivničko-križevačke županije u Domovinskom ratu poginulo je 152 branitelja, od kojih je njih 23 svoj život položilo u borbama na ovom području.