Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Župan Koren pozvao na uspostavu funkcionalne demografske politike na regionalnoj razini

1/4
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Ministrica Bedeković predstavila je inicijativu za osnivanje županijskih ureda za demografiju koji bi se bavili potrebama na lokalnoj razini – od poreznih rasterećenja, naknada za djecu i rodiljnim naknadama te bi pružali stanovnicima ključne informacije

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija održao je sjednicu na kojoj su župani raspravili o važnim pitanjima demografske revitalizacije, aktualnostima u javnom linijskom prijevozu te položaja županija u daljnjem strateškom planiranju te upravljanju. Sjednici je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren, a u raspravi su uz župane sudjelovali predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na čelu s ministricom Vesnom Bedeković te predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU  i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

RIJEKA Održan sastanak s novim veleposlanikom Kraljevine Norveške

Župan Koren kazao je kako svi relevantni društveni pokazatelji upućuju da je potrebno uspostaviti smislene i funkcionalne demografske politike na regionalnoj razini te pozvao na djelovanje kroz projekte koji će zadržati ljude na našim prostorima.

„Problem demografije jedan je od gorućih problema hrvatskog društva  i potrebno je pod hitno pronaći model kako bi se negativni trendovi popravili. Nužno je poboljšati standard života koji će u konačnici motivirati, a to se jedino može jačanjem gospodarstva. Regionalna samouprava može dati svoj obol kroz realizaciju projekata, a mi ćemo onkretno krenuti u investiciju izgradnje pet multifunkcionalnih školskih dvorana kojima ćemo podići standard življenja u Općinama na našem području“, kazao je župan Koren.

Ministrica Bedeković u Brodsko-posavskoj županiji Slavonski Brod uskoro dobiva Obiteljski centar

Ministrica Bedeković predstavila je inicijativu za osnivanje županijskih ureda za demografiju koji bi se bavili potrebama na lokalnoj razini – od poreznih rasterećenja, naknada za djecu i rodiljnim naknadama te bi pružali stanovnicima ključne informacije.

Župan je potaknuo i raspravu na temu o problematici s kojim se susreću prijevoznici roba u tranzitu kazavši kako su prijevoznici iz devet županija  u diskriminirajućoj poziciji time što za prijevoz roba ne mogu koristiti pojedine manje granične prijelaze, posebice prema Sloveniji.

Ministrica Vesna Bedeković sa županom Blaženkom Bobanom Demografske mjere koje provodi Županija u skladu su s državnim

„Inicirali smo sastanak kako bi upozorili na problem i očekujemo da nas u tome podrži i Hrvatska zajednica županija. Nije u redu da primjerice prijevoznici iz Koprivničko-križevačke županije moraju robu prevoziti preko glavnih graničnih prijelaza, a ne preko geografski najbližih. Zbog toga gube tri puta više vremena uz velike troškove i čekanja jer nakon što obave granični protokol u susjednoj državi imaju obavezu poštivanja propisanog odmora od 12 sati. To sve stvara velike probleme i utječe na konkurentnost te očekujemo da se Pravilnik izmjeni na temelju našeg prijedloga i zajedničkog zaključka svih devet županija koje su pogođene “, naglasio je župan.

SENZIBILIZIRANJE JAVNOSTI Nacionalni tjedan dojenja: Majkama je vrlo bitna podrška očeva

Na sjednici je bilo riječi i o položaju županija u strateškom planiranju i upravljanju razvojem te  pri čemu su se sudionici sastanka usuglasili da županije, kao nosioci regionalnoga razvoja, dobiju snažniju ulogu u procesu korištenja fondova. Na inicijativu Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije koju je predstavio Željko Jurković Izvršni odbor donio je odluku o osnivanju Radne skupine za pitanja mladih čime će se omogućiti jače povezivanje županijskih savjeta mladih s predstavničkim tijelima na više razina te strateško planiranje poticajnog okruženja za mlade.