Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Obilazak romskih naselja

Mjere za unapređenje života Roma

Foto: Međimurska županija
Župan Matija Posavec rekao je da je odnos prema svim nacionalnim manjinama otvoren i tolerantan, no svi trebaju poštovati prava i obveze

U Međimurju je boravila radna skupina koju je osnovao Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora koja će predložiti mjere za unapređenje suživota romske nacionalne manjine s većinskim stanovništvom. S kojim su se informacijama vratili u Zagreb? Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić istaknula je da 3745 građana prima zajamčenu minimalnu naknadu, a od toga njih 3500 živi u romskim naseljima.

Ipak se nešto pokrenulo nakon prosvjeda “Želim normalan život” Neovlašteni ulazak u tuđe dvorište tretirat će se kao teži oblik prekršaja ili kazneno djelo

Prema pravilniku o zapošljavanju, u Centru nedostaje 11 stručnih radnika. Marina Kodba iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Čakovec kazala je da je u evidenciji HZZ-a 530 nezaposlenih pripadnika romske nacionalne manjine, upola manje nego prije tri godine. Romi zaposlenje najčešće pronalaze u metaloprerađivačkoj industriji. Župan Matija Posavec rekao je da je odnos prema svim nacionalnim manjinama otvoren i tolerantan, no svi trebaju poštovati prava i obveze.

– Nedavno održan mirni prosvjed bio je vapaj za pravednijim sustavom i funkcioniranjem pravne države. Osim povećanja broja policijskih službenika, potrebno je produljiti program predškole s jedne na dvije godine, a romska zajednica mora biti motiviranija za odlazak na tržište rada. Naravno, uvođenjem vaučera uvelike bismo smanjili problem nenamjenskog trošenja javnog novca. Očekujem da se svi ti prijedlozi prihvate u najkraćem mogućem roku – naglasio je župan Posavec.

Konstituirano Vijeće romske nacionalne manjine Oršuš: Nema "naših" i "vaših"

O problemima su govorili i gradonačelnici, načelnici, pročelnici, policijski službenici i predstavnici Roma.