Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Ipak se nešto pokrenulo nakon prosvjeda “Želim normalan život”

Neovlašteni ulazak u tuđe dvorište tretirat će se kao teži oblik prekršaja ili kazneno djelo

1/2
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Od velikog mirnog prosvjeda "Želim normalan život" na čakovečkom Trgu Republike prošla su samo tri tjedna, a pomaci se već vide. Ministarstva se uključuju u rješavanje problema

Od velikog mirnog prosvjeda "Želim normalan život" na čakovečkom Trgu Republike prošla su samo tri tjedna, a pomaci se već vide. U ministarstvima su napokon shvatili težinu problema koji tridesetak godina muči stanovnike Međimurske županije, a propali su i pokušaji da se nezadovoljstvo velikog dijela građana relativizira i ostavi lokalnoj razini, kao da župani, gradonačelnici i načelnici imaju ovlasti mijenjati zakone. Ubrzo nakon prosvjeda u Međimurje je dojurio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i najavio pojačanja Policijskoj upravi međimurskoj.

Konstituirano Vijeće romske nacionalne manjine Oršuš: Nema "naših" i "vaših"

Predškola od treće godine

Prvih desetak policajaca iz drugih uprava već je premješteno na "vrući" teren u Međimurju, a do kraja ljeta stići će ih još. Čeka se da završe školovanje. No, kako policija ne može riješiti problem, već samo posljedice, uključuju se i napokon i druga ministarstva. Konkretniji pomaci dogodili su se i u Ministarstvu pravosuđa. U radnom posjetu ministru Draženu Bošnjakoviću boravili su župan Matija Posavec, načelnica općine Pribislavec Višnja Ivačić sa zamjenicima Krunoslavom Kamenićem i Željkom Balogom, organizator prosvjeda Alen Pancer te savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber. Uz prosvjed u Čakovcu, tema razgovora bilo je i uključenje Ministarstva pravosuđa u izmjene i dopune Kaznenog zakona.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

– S ministrom Bošnjakovićem dogovorena je hitna promjena Zakona kojima bi se neovlašteni ulazak u tuđe dvorište definirao kao teži oblik prekršaja ili kaznene odgovornosti, što do sada nije bio slučaj. Sljedeći korak je da se u suradnji s Ministarstvom obrazovanja projekt predškole za djecu romske nacionalne manjine proširi te da obuhvaća djecu već od treće godine života, dok Ministarstvo za socijalnu skrb svoj doprinos može dati kadrovskim kapacitiranjem Centra za socijalnu skrb Čakovec i praćenjem načina na koji se troši socijalna pomoć, na što je župan Posavec više puta upozoravao i predlagao uvođenje vaučera u slučaju nenamjenskog trošenja sredstava – napominju u Međimurskoj županiji.

Romska zajednica Prezentiran Akcijski plan za Rome u Kutini

Razgovarao i s premijerom

Od Ministarstva rada i mirovinskog sustava očekuje se uvođenje poticajnih programa zapošljavanja pripadnika romske nacionalne manjine jer je, uz obrazovanje, zapošljavanje ključ rješenja integracije romske zajednice. Župan Posavec je o toj temi govorio i na sastanku župana s Vladom. Premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima ponovio je da se radilo o legitimnom izrazu nezadovoljstva građana Međimurja zato da se poveća javni red, mir i sigurnost. Ponovno je apelirao da se prihvate prijedlozi o povećanju djelatnika u resorima unutarnjih poslova i socijalne skrbi, da se strože kontrolira i sankcionira nenamjensko trošenje socijalne pomoći na alkohol i kocku, uvedu vaučeri u slučajevima kad se nenamjenski troši dobivena pomoć i kontrolira i kažnjava nepoštovanje obveze osnovnoškolskog obrazovanja jer neki roditelji djecu ne šalju u školu. Odbacio je svako relativiziranje postojećih problema i prebacivanje odgovornosti na lokalnu zajednicu. O svemu tome bit će govora i na sjednici Vlade, koja bi se sredinom srpnja trebala održati u Čakovcu, kad bi se neki od prijedloga trebali i usvojiti.

Svjetski dan Roma obilježava se samo u Zagrebu i Belišću Izložbeni prostor za sve izlagače bio je besplatan kao i ulazak za posjetitelje Svjetski dan Roma u Belišću – počast narodu kojemu je cijeli svijet domovina