Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Natjecanje za svojevrsni ispit zrelosti i testiraje vještine, znanje i spretnost

Mladi Slavonci ne odustaju od rada u poljoprivredi i obradi zemlje

storyeditor/2024-07-12/PXL_110724_117382965.jpg
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL POKAZALO SE i ove godine da uz one iskusne svaki put dolaze i novi, mladi naraštaji
Na 19. natjecanju orača Brodsko-posavske županije u Čajkovcima svoje znanje i vještinu u oranju brazde demonstriralo je 13 sudionika

Kako dobro preorati parcelu i ove su godine pokazali sudionici tradicionalnog 19. natjecanja orača Brodsko-posavske županije koje je u organizaciji županijske Udruge natjecatelja u oranju, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede te županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu održano na parceli obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Zvonka Miskrića u Čajkovcima.

U gotovo dva desetljeća postojanja ove manifestacije županija je iznjedrila prepoznatljive i odlične orače, od kojih su neki godinama bili na tronu.

Polažu ispit zrelosti

I ove godine pokazalo se da, uz one iskusne, svaki put dolaze i novi, mladi naraštaji. Na ovakvim natjecanjima oni polažu svojevrsni ispit zrelosti pa im je to svima velik izazov da prikažu i testiraju svoje vještine, znanje i spretnost. Oni su ujedno i potvrda da za budućnost poljoprivrede u Slavoniji ne treba strahovati.

– Ovo mi je peti put da se natječem. Moja se obitelj generacijama bavi poljoprivredom, imamo dosta zemlje i stoke. Ja sam to prihvatio i nastavio tim putem – rekao je Antun Ostojčić iz Prnjavora.

Unatoč nesnosnoj vrućini, na startu se pojavilo 13 orača koji su se natjecali u dvije discipline – plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci. Princip natjecateljskog oranja potpuno je drukčiji u odnosu na klasično. Boduju se ravnina, pravac, čistoća brazde, nalegnutost brazde, ima li ili nema žetvenih ostataka i slično. No najvažnije je kakav je orač u glavi, koliko je trenirao, kakav mu je plug i kakav ima traktor.

– Plug je jedno od najstarijih oruđa koje se koristi u poljoprivredi. S obzirom na sve izraženije klimatske promjene, ako nemate dobru brazdu i ako se voda ne akumulira u tlu u zimskom razdoblju, bojim se da će i urod te godine izostati – istaknuo je Mladen Fruk, ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Najbolji Karavidović i Jovičić

Oranje se ubraja među glavne agrotehničke mjere. Organizatori stoga žele da mladi svladaju svladaju tehniku oranja i pokažu kako se lijepo može urediti njiva, a onda uz primjenu ostalih agrotehničkih mjera i uz potporu županije i ministarstva razvijaju svoje gospodarstvo i poljoprivredu.

Tko je ove godine izorao najbolju brazdu? U kategoriji plugova premetnjaka najuspješniji je bio višestruki slavodobitnik Ivan Karavidović iz Gundinaca, dok je u kategoriji plugova ravnjaka naslov pobjednika iz prošle godine obranio Antun Jovičić iz Svilaja. Njih dvojica predstavljat će Brodsko-posavsku županiju na državnom natjecanju orača koje će se održati u rujnu u Velikoj Gorici.

Po završetku natjecanja svi sudionici i gosti okupili su se i družili na ručku koji su pripremili domaćini.

Domaćin manifestacije bila je Općina Vrpolje, a pokrovitelj Brodsko-posavska županija.

storyeditor/2024-07-12/a_navodnjavanje_potpis_foto_anita_zeko.jpg Potpisan ugovor za izradu projekta Sustav Đolta II. faza navodnjavat će 240 hektara storyeditor/2024-07-12/ugovori.jpg Uređenje i gradnja sportskih objekata Boban potpisao još 18 ugovora u sklopu projekta '100 sportskih' storyeditor/2024-07-12/Potpis_ugovora_Sala_Nasice_2.jpg Kašuba je istaknuo kako Našice i Šal'a imaju niz poveznica U Slovačkoj potpisana Povelja prijateljstva između Našica i Šal'e