Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U Dugopolju se završava suvremeni Galenski laboratorij Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije

Moderna tvornica farmaceutskih pripravaka otvara se potkraj veljače

1/8
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Vrijednost gradnje prave tvornice farmaceutskih pripravaka sa svim strojevima i opremom bit će 100 milijuna kuna, a do sad je uloženo 50 milijuna, ističe ravnatelj Županijskih ljekarni dr.sc. Ante Mihanović

Novi Galenski laboratorij, koji Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije grade u Dugopolju, bit će gotov do 20. veljače ove godine čime će Dalmacija dobiti prvu pravu tvornicu farmaceutskih pripravaka, suvremeno opremljenu i certificiranu, koja zadovoljava najviše europske standarde.

Održana 29. sjednica Županijske skupštine Povećan županijski proračun zbog europskog Integralnog projekta Starogradskog polja

Ideja stara više od 50 godina

– Ideja o ovom modernom farmaceutskom proizvodnom pogonu i galenskom laboratoriju, napravljenom u skladu s GMP standardom, stara je više od 50 godina, to je bila velika želja, slobodno mogu reći, svih ljekarnika Dalmacije – kaže dr.sc. Ante Mihanović, ravnatelj Županijskih ljekarni.

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Ističe da su zgradu i opremanje financirali isključivo vlastitim sredstvima.

– Ljekarnička smo ustanova koja svoje prihode ostvaruje isključivo na tržištu. Nitko nas ne subvencionira, već mi subvencioniramo na neki način Županiju, tako što držimo ljekarne i u ruralnim područjima s malim brojem stanovnika gdje nema financijske isplativosti. Unatoč tom opterećenju, mi smo uspjeli jedan ovakav grandiozan projekt za Dalmaciju, tehnološki jako zahtjevan, izgurati i dovesti do samog kraja – ističe Mihanović.

Visoki standardi tehnoloških postupaka proizvodnje uvjetovali su kompleksnost projektiranja i gradnje, od strojarskih, električnih radova, sustava purificirane vode, čistih prostora i ostalog.
Vrijednost investicije sa svim strojevima i opremom bit će 100 milijuna kuna, a do sad je uloženo 50 milijuna. Kada se zgrada završi postojeću proizvodnju koja se odvija na dvije lokacije u Splitu počet će polako preseljavati, a potom, u novom prostoru i širiti.
Mihanović ističe da su Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije posljednjih pet godina zaposlile 62 zdravstvena djelatnika, u skladu sa stručnim i kadrovskim normativom koji su prvi uveli u Hrvatskoj i time podigli stručnost i kvalitetu usluge prema krajnjim korisnicima. A koliko su poželjan poslodavac, svjedoči što se na svako otvoreno radno mjesto prijavljuje po pet-šest kandidata.

– Prije pet godina ostvarili smo promet od 210 milijuna kn, a ove godine prijeći ćemo 300 milijuna. Imamo konstantan rast – kaže Mihanović.

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Potpisani novi ugovori u sklopu projekta "Tu je tvoj dom" Boban: Sretan sam jer je još 39 obitelji odlučilo ostati u dalmatinskoj Zagori

Mate Krce, magistar farmacije i zamjenik ravnatelja, predviđa da će u Dugopolju biti “embrij” razvoja farmaceutske industrije na području Dalmacije.

– U Galenskom laboratoriju u Dugopolju možemo proizvoditi sve galenske pripravke kao i magistralne lijekove propisane od liječnika, a također možemo proizvoditi po uvjetima propisanim za farmaceutsku industriju. Imamo mogućnost proizvoditi sirupe, otopine, kreme, čvrste i polučvrste proizvode, kapi, supozitorije, čepiće i vaginalete, kao i kapsulirati i tabletirati. Mi smo suradna ustanova studija farmacije i prvi put će studenti imati priliku raditi u laboratoriju u uvjetima GMP standarda – ističe Krce.

Kvalitetna suradnja

Dodaje da će surađivati s građanima na otkupu ljekovitog bilja, samoniklog i uzgojnog. 

Ivan Vranković, voditelj računovodstva i financija, ističe da prodaja galenskih pripravaka svake godine raste više od 15% što im ulijeva sigurnost da investicija u koji su ušli ima svoju ekonomsku opravdanost.

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

– Poslujemo na području cijele Hrvatske, s više od 1000 poslovnih partnera. Laboratorij je naša strateška investicija kojom osiguravamo dugoročnu budućnost i prostor za dalji rast i razvoj – ističe Vranković.

Do nove su zgrade kupili i parcelu od 3650 kvadrata jer očekuju proširenje djelatnosti. U njihovu je poslu, ističu naši sugovornici, iznimno važno pronaći ravnotežu između etike i ekonomije.

– Važno je naglasiti da je jako bitno kakvo ćemo znanje imati i kako ćemo upravljati Galenskim laboratorijem. Mi smo napravili veliki iskorak i pozivamo sve one koji se žele uključiti, prije svega mislim na Sveučilište, kao i mlade ljude koji se žele razvijati, da dođu i uključe se da zajednički nešto napravimo. U ovaj smo projekt ušli kako bismo svojoj djeci ostavili nešto što mogu razvijati. Bit će važno imati kvalitetne proizvode koji će biti prepoznati na tržištu – poručuje ravnatelj Mihanović.

U Muzeju Mimara predstavljena knjiga S. Prosperova Novaka u nakladi Splitsko-dalmatinske županije Uglednici na predstavljanju knjige o sv. Jeronimu Dalmatincu, u publici predsjednica, ministri...

I splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban vrlo je ponosan na projekt Galenskog laboratorija koji se privodi kraju u roku, tri godine nakon što je kamen temeljac postavio premijer Andrej Plenković.

– Bit ćemo jedina županija čije Ljekarne imaju galenski laboratorij koji je sposoban, opremljen i certificiran proizvoditi lijekove kao i “velike” tvornice. Prvi put u Hrvatskoj se događa da će Županijska ljekarna otvoriti svojevrsnu tvornicu lijekova, odnosno galenski laboratorij. Ne sumnjam da će ovaj laboratorij biti zamašnjak još kvalitetnije suradnje sa Sveučilištem u Splitu, s kojim županija jako dobro surađuje na nizu projekata. Jako me raduje što je u ovom slučaju riječ o proizvodnji – poručio je 
Boban.