Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
međimurska županija

Modernim sustavom Telecordis protiv kardiovaskularnih bolesti

UZ SMANJENJE bolničkih lista čekanja za ove vrste usluga, dostupnost telemedicinskog centra omogućava pravovremenu detekciju zdravstvenih tegoba
1/2
Foto: Međimurska županija
Dom zdravlja Čakovec uspostavlja tri pristupna telemedicinska centra u Murskom Središću i Prelogu, a uskoro i u Kotoribi. Godišnje od bolesti srca i krvnih žila umire oko 500 Međimuraca

Dom zdravlja Čakovec uključio se u projekt Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Telecordis i na području Međimurske županije uspostavlja tri pristupna telemedicinska centra u Murskom Središću i Prelogu, a uskoro i u Kotoribi. U ambulantama Doma zdravlja pacijentima će biti na raspolaganju po jedan holter EKG uređaj za praćenje rada srca kao i KMAT uređaj, namijenjen kontinuiranom mjerenju arterijskog tlaka.

Rade dva centra

Zasad su s radom započeli centri u Murskom Središću i Prelogu. Mjerenja očitavaju kardiolozi u zagrebačkoj poliklinici Srčana te ih telemedicinom šalju u pacijentov eKarton izabranom obiteljskom liječniku. U ambulanti u Murskom Središću uređaje pacijentima postavljaju medicinske sestre Sara Tekeli i Jelena Flac.

Ravnateljica Doma zdravlja Čakovec Vlatka Pleh rekla je da je riječ je o iznimno kvalitetnom projektu koji omogućava pacijentima da u blizini mjesta stanovanja obave tu vrstu dijagnostike.

– Zahvaljujem Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu što je naš Dom zdravlja uključio u projekt. Osim što će smanjiti bolničke liste čekanja za ove vrste usluga, dostupnost telemedicinskog centra omogućava pravovremenu detekciju zdravstvenih tegoba – rekla je V. Pleh. Pacijentima uz postavljanje uređaja pružaju i edukaciju. Uređaji bilježe podatke tijekom 24 sata, nakon čega ih očitavaju specijalisti kardiologije u Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti Srčana u Zagrebu, te putem sustava CEZIH dostavljaju obiteljskim liječnicima. Nalazi se prosljeđuju i u pristupni telemedicinski centar što znači da ih pacijent može i fizički podići te pokazati bilo kojem liječniku koji sudjeluje u njegovu liječenju. Dosad je u Murskom Središću i Prelogu pruženo 13 usluga među kojima se sedam odnosilo na kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka, kažu u Međimurskoj županiji.

Partneri za poboljšanja

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević naglasila je da su Međimurska županija i župan Matija Posavec odlični partneri za poboljšanja i nove projekte.

– Važan je ovo dan za sve ljude ovog dijela Međimurja jer smo digitalizacijom omogućili da dijagnostiku obave gotovo na kućnom pragu. Nakon telemedicinskih pristupnih centara u Murskom Središću i Prelogu, uskoro će s radom započeti i 43. centar u Hrvatskoj, onaj u Kotoribi – najavila je ravnateljica Grba-Bujević i dodala da će se, u slučaju potrebe, povećati broj uređaja po centrima.

– Našim građanima na raspolaganju je modernizirana, dostupna, efikasna, specijalistička kardiološka dijagnostika na razini primarne zdravstvene zaštite. Uspostavom centara odgovaramo na potrebu preventivnih kardioloških pregleda u svjetlu visoke smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila i u Međimurju – rekao je župan Matija Posavec. Od kardiovaskularnih bolesti godišnje umire gotovo 500 ljudi u Međimurskoj županiji.

– Tijekom 2022. godine ukupan broj umrlih iznosio je 1495, od čega je od bolesti srca i krvnih žila umrlo 495 osoba – naglasio je župan i podsjetio da je Dom zdravlja Čakovec prije nekoliko dana predstavio i novoformirani centar za osnaživanje mentalnog zdravlja. Telemedicinski centri smanjit će i dugu listu čekanja od 420 dana na ove usluge u bolnici.

CILJ projekta je konkretna podrška najranjivijoj skupini u zajednici, a osiguran je novac za 45 pomoćnika koji će skrbiti za razvoj i lakšu integraciju 59 djece u vrtićima Inkluzivni trenutak iznimno je važan za djecu s poteškoćama Jedinstveni projekt angažmana pomoćnika u dječjim vrtićima PROGRAMOM su predviđene radionice i predavanja, a za sve te zdravstvene usluge ne treba uputnica U Domu zdravlja Čakovec program posvećen osnaživanju mentalnog zdravlja Besplatna psihološka pomoć za građane u psihologijskom centru MUZEJ je tijekom prošle godine posjetilo 25.000 posjetitelja, iako su početkom godine stalni postavi arheološkog, etnografskog, kulturno-povijesnog i povijesnog odjela u potpunosti uklonjeni radi radova MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Muzej Međimurja u konkurenciji za Europski muzej godine