Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Nadbiskup đakovačko-osječki u sklopu kanonske vizitacije održao sastanak sa županom brodsko-posavskim

Mons. Hranić zahvalio Županiji na uspješnoj suradnji i pomoći

Foto: BPŽ
Župan Danijel Marušić kazao je da se do boljih rezultata može doći samo zajedno, najavivši još veću podršku biskupiji i župnim zajednicama

Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić u pratnji svećenika dekanata s područja Brodsko-posavske županije u županijskoj se vijećnici susreo sa županom Danijelom Marušićem, njegovim zamjenikom Markom Šimićem i pročelnicima resornih tijela Brodsko-posavske županije. Na temelju Zakona kanonskog prava, nadbiskupi svakih pet godina obilaze župne zajednice s područja biskupije kako bi se upoznali s problemima, poteškoćama u radu, ali i drugim, pozitivnim promjenama.

Zaustaviti iseljavanje

Prema riječima nadbiskupa Hranića, svrha ovakve kanonske vizitacije je doći do što konkretnijih saznanja na temelju statističkih podataka o radu župnih zajednica u proteklom petogodišnjem razdoblju, ali i upoznati se s budućim planovima, jer, kako je naglasio, sva društvena zbivanja odražavaju se i na život zajednice. Hranić je zahvalio Brodsko-posavskoj županiji na uspješnoj suradnji i pomoći biskupiji, ali i pojedinim župnim zajednicama, posebno se osvrnuvši na pomoć pri kupovini skladišta za potrebe Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije u svrhu skladištenja invalidskih pomagala.

Također, zahvalio je na pomoći pri osnivanju Zavoda HAZU u Đakovu čiji su osnivači Đakovačko-osječka nadbiskupija, županije Osječko-baranjska i Brodsko-posavska te gradovi Slavonski Brod i Đakovo. Naglašena je i pomoć Brodsko-posavske županije u djelovanju “socijalne samoposluge” u Franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu, financijska pomoć radu “Zlatnog cekina” te pomoć u radu i djelovanju Klasične Gimnazija Fra Marijana Lanosovića u Slavonskom  Brodu.

U svrhu budućeg pastoralnog djelovanja, na susretu se razgovaralo i o problematici demografije, gospodarstva i socijalne politike.

Župan Marušić kazao je kako se do boljih rezultata može doći samo zajedničkim djelovanjem, a namjera je Brodsko-posavske županije još više se uključiti u razne oblike pomoći biskupiji i župnim zajednicama.

Na raspolaganju biskupiji

Osvrnuvši se na trend iseljavanja utvrđen zadnjim popisom stanovništva, Marušić je kazao  kako Županija intenzivno radi na stvaranju uvjeta za bolji život i ostanak stanovništva. U tom  kontekstu, kazao je kako su energetski obnovljene 34 osnovne i 
srednje škole kojima je Županija osnivač.

Također, obnovljene su, dograđene i opremljene bolnice u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški u vrijednosti oko 200 milijuna kuna, a od prošle kanonske vizitacije Slavonski Brod je dobio i svoje sveučilište.

Na kraju sastanka Marušić je kazao da će Brodsko-posavska županija i dalje stajati na raspolaganju kao posredno tijelo prema ministarstvima i drugim državnim tijelima, pružati savjetodavnu podršku pri realizaciji određenih projekata te nastaviti pomagati razvoju župnih zajednica.