Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Na svečanosti i župan Marušić

Mons. Ivan Ćurić zaređen za novog pomoćnog biskupa đakovačko-osječkog

Ređenje Ivana Ćurića
Foto: Zvonimir Penić
Samom činu ređenja prethodilo je čitanje apostolskog naloga, obećanja novoimenovanog pomoćnog biskupa o nakani čuvanja vjere i vršenju službe, litanijska prošnja, a potom polaganje ruku glavnog zareditelja i suzareditelja kao i svih nazočnih biskupa i nadbiskupa, mazanje svetom krizmom te predaja Evanđelistara i znamenja, prstena, mitre i pastirskog štapa

Ovogodišnji Uskrsni ponedjeljak bio je povijesni dan za crkvu u Hrvata, Đakovačko-osječku nadbiskupiju, Brodsko-posavsku županiju i grad Slavonski Brod. Naime, u đakovačkoj katedrali tog je dana održano biskupsko ređenje novog đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa mons. Ivana Ćurića.

Župan Marušić ‘zaplesao’ s Brodskim leptirićima Prijam za vrhunske male umjetnike Župan Marušić ‘zaplesao’ s Brodskim leptirićima

Uz glavnog zareditelja, đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića, dvojicu suzareditelja – kardinala Vinka Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa i Marina Srakića, đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru, ređenju su bili nazočni i apostolski nuncij u Hrvatskoj Giuseppe Pinto, 35 nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Mađarske, Austrije i Njemačke, brojni svećenici, redovnici, redovnice, roditelji i sestre novozaređenog biskupa te ostala rodbina, brojni vjernici iz njegovog rodnog Slavonskog Broda te brojni uzvanici i gosti među kojima i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Samom činu ređenja prethodilo je čitanje apostolskog naloga, obećanja novoimenovanog pomoćnog biskupa o nakani čuvanja vjere i vršenju službe, litanijska prošnja, a potom polaganje ruku glavnog zareditelja i suzareditelja kao i svih nazočnih biskupa i nadbiskupa, mazanje svetom krizmom te predaja Evanđelistara i znamenja, prstena, mitre i pastirskog štapa.

– Zajedništvo je izuzetno važno, ono nam pokazuje da trebamo računati jedni na druge. Zajedništvo je ono koje nas želi okupiti i omogućiti da i mi budemo jedni drugima živa potpora – rekao je novozaređeni pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić.

Brodsko-posavska županija učinit će maksimum kako bi učenici i profesori trajno stjecali znanja u ovoj našoj staroj novogradiškoj ljepotici, poručio je župan Marušić Stotinu godina novogradiške Gimnazije Škola čiji se rezultati očituju u realiziranim projektima i uspjesima učenika i nastavnika

U završnom dijelu obreda čestitku i dobrodošlicu u Hrvatsku biskupsku konferenciju novorazeđenom je biskupu u ime svih biskupa zaželio mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK, poručivši mu da se ne boji i da svu brigu, strepnju i strah prepusti Kristu.

Nakon što je blagoslovio sve nazočne u katedrali i ispred katedrale, novozaređeni biskup Ćurić u svom je obraćanju najprije zahvalio Bogu za dar svoga poziva, roditelje i dvije sestre, zatim papi Franji, nunciju, a svom glavnom zareditelju obratio se riječima:

– Želim ti biti na pomoći!

Zahvalio je i suzarediteljima, drugim biskupima te najavio kako će nastojati doprinositi zajedništvu biskupija.

Svoje obraćanje završio je prisjećanjem na riječi biskupa Ćirila Kosa, najavivši svoje biskupsko djelovanje u skladu s geslom “U zajedništvu Kristova 
poslanja”