Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Počela jedna od najmlađih bjelovarskih manifestacija Pisanicom do Uskrsa

Moto-zečevi, štandovi, najstarija pisanica – pozivnica su za uskrsni posjet Bjelovaru

Moto-zečevi su darovima razveselili djecu
1/13
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
U organizaciju su se uključili i vrtići, osnovne škole, ali i druge ustanove i udruge

Jedna od najmlađih bjelovarskih manifestacija Pisanicom do Uskrsa službeno je počela prošloga tjedna, 12. travnja, te će trajati sve do Uskrsa, 21. travnja. U samom središtu grada građane će dočekati mnogi sadržaji, ponajviše za najmlađe, poput klaunova, oslikavanja lica i Moto-zečeva pa sve do potrage za pisanicama i brojnih izlagača u kućicama i na štandovima.

Bolji uvjeti za djecu Dječji vrtić Bjelovar dobio moderno opremljenu senzornu sobu i igralište

Čarolija čipke

Organizator manifestacije i ovaj put je Grad Bjelovar, a uključile su se i osnovne škole, vrtići, brojne ustanove, udruge i pojedinci. Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić na otvorenju je pozvao sve građane i građanke grada Bjelovara, ali i sve druge stanovnike RH i šire da posjete Bjelovar i pogledaju središnji segment manifestacije, najstariju pisanicu u Hrvatskoj, a ujedno i jednu od najstarijih u Europi. Pisanica je izložena u Gradskom muzeju Bjelovar gdje je izloženo i 70 najstarijih uskrsnih čestitki.

Na manifestaciji sudjeluje širok spektar udruga, od Bjelovarskog kazališta, Gradskog muzeja, Gradske čitaonice, White City Ridersa, Udruge žena Gudovac. Zbog izlagača ova manifestacija nije samo povijesno – kulturna, već je ujedno i gospodarska manifestacija jer će biti prilike da se kupe i kušaju domaći lokalni, poljoprivredni i tradicijski proizvodi.

U događaj su uključena i djeca, koja su oslikala pisanice koje se nalaze diljem grada i parka. Kustosice Gradskog muzeja Bjelovar pojasnile su po čemu je upravo gudovačka pisanica posebna, ali i što se sve može vidjeti na izložbi Čarolija čipke.

– Pisanica je pronađena prilikom arheoloških iskopavanja 2004. godine u suradnji Gradskog muzeja Bjelovar i Instituta za arheologiju. Pronađena je u mulju, i zato je toliko sačuvana. Pronađena je na lokalitetu Gudovac – Gradina, a procjenjuje se da potječe između druge polovice 15. stoljeća do prve polovice 16. stoljeća. Jaje je kokošje i ostala je samo ljuska, u Hrvatskom restauratorskom zavodu je obavljena restauracija. Pisanica je ukrašena tehnikom voska, što je najstarija tehnika ukrašavanja pisanica – pojasnila je kustosica Marijana Klasnić.

REGIONALNI DANI EU FONDOVA Sa zadnjeg mjesta po korištenju fondova EU, Bjelovar je ušao među najuspješnije gradove

Za 70. obljetnicu 70 čestitki

Silvija Sitta više je rekla o samoj izložbi uskrsnih čestitki.

– Izložba se sastoji od 70 najstarijih uskrsnih čestitki koje imamo pohranjene u našem muzeju, najstarija datira s datumom 30. ožujka 1899. godine, što može značiti da je i koju godinu starija. To je vrlo značajno zato što su najstarije uskrsne čestitke pronađene oko 1880. godine. Izabrali smo ih upravo 70 jer je ove godine naš muzej u znaku 70. obljetnice – detaljna je bila Sitta.

Potpisan ugovor Aglomeracija Bjelovara vrijedan 257 milijuna kuna