Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Nagrada Europske komisije

Muzeju drvene brodogradnje iz Betine nagrada Europa Nostra

Muzej iz Betine jedan je od 25 laureata iz 16 zemalja
1/17
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
O nagrađenima je odlučivao neovisni žiri stručnjaka za baštinu iz cijele Europe, pregledano je ukupno 149 prijava, koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 34 europske zemlje

Muzej drvene brodogradnje iz Betine na otoku Murteru dobio je nagradu Europske unije za kulturnu baštinu European Heritage Award/Europa Nostra u kategoriji Edukacija, učenje i podizanje svijesti o kulturnoj baštini.

Veselo je bilo ispred šibenske katedrale sv. Jakova 13. županijska smotra izvornog folklora 'Dok je čuvara tradicije, neće izumrijeti ono po čemu smo poznati u svijetu'

Nagradu dodjeljuje Europska komisija, a Muzej iz Betine jedan je od 25 laureata iz 16 zemalja i jedini hrvatski muzej koji se našao na popisu ovogodišnjih dobitnika prestižne nagrade.

U objašnjenju odluke žiri neovisnih stručnjaka navodi kako je "izvanredan Muzej betinske drvene brodogradnje prepoznat po svojim impresivnim postignućima u zaštiti baštine, istraživanju, predanom radu i edukaciji, usavršavanju i podizanju svijesti".

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Žiri je pohvalio i održivost projekta te suradnju lokalnih dionika u projektu, istaknuvši da je "inicijativa za pokretanje projekta došla iz same zajednice, a poslije su je razvili stručnjaci kako bi se sačuvala i prenosila pomorska kulturna tradicija".

To je, dodaje žiri, dovelo do stvaranja eko-muzeja koji promiče ekološku svijest i održivo korištenje resursa kao odgovor na sve veći pritisak i izazove u razvoju turističke industrije u regiji.

Istaknuli su i da "projekt ima snažan poduzetnički element koji ostvaruje ekonomski potencijal lokalnih naslijeđenih brodograditeljskih tradicija kao odgovor na neodržive globalne trendove u brodogradnji."

Ravnateljica betinskoga Muzeja drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić rekla je kako je muzej, koji je otvoren 2015. godine, nastao kao rezultat težnje lokalne zajednice koja je prepoznala da je krajnji trenutak da se sačuva drvena brodogradnja.

- Nagradu europske baštine dobili smo u kategoriji Edukacija, učenje i podizanje svijesti o kulturnoj baštini, a upravo je podizanje svijesti o vrijednosti brodograditeljske baštine Betine ono što nam je glavna zadaća - rekla je Šikić Čubrić. 

Betina je danas mjesto gdje se još može sagraditi ili popraviti drveni brod bilo kojeg tipa, a cilj nam je da to bude moguće i u budućnosti, dodala je.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

- Svakodnevno radimo na popularizaciji drvenih brodova, dajući im nove uloge i čineći ih predstavnicima naše baštine i identiteta. Ova nagrada dodatni je dokaz da je znanje betinskih brodograditelja jedinstveno te vrijedno čuvanja i prenošenja. Ujedno nas nagrada i obvezuje da višestoljetna tradicija ne ostane unutar muzejskih zidova, nego da živi za nove naraštaje. Nagrada Europa Nostra uvrštava našu brodogradnju u sam vrh kulture čovječanstva, a time se možemo samo ponositi i zahvaliti svim nositeljima znanja i volonterima - poručila je ravnateljica Šikić Čubrić.

O nagrađenima je odlučivao neovisni žiri stručnjaka za baštinu iz cijele Europe, pregledano je ukupno 149 prijava, koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 34 europske zemlje. Pobjednicima će se uručiti nagrade na posebnoj svečanosti 29. listopada u Parizu za trajanja Kongresa europske baštine.

Studij se može pohvaliti prvom generacijom diplomiranih prvostupnika inženjera energetskih tehnologija Osim na turizam, Grad se odlučio usmjeriti i na razvoj visokog obrazovanja te gospodarstva Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku studij je budućnosti