Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Turnir za djecu 'Prvi koraci'

Na dugopoljskom stadionu igrali mali nogometaši Hajduka, Dinama, Bayerna...

1/4
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Tijekom četiri preduskrsna dana ugostili su 2200 malih nogometaša koji su odigrali 290 nogometnih utakmica u pet uzrasnih kategorija, od U8 do U12, uz izravan televizijski prijenos Planet Sporta

„Prvi koraci“, međunarodni nogometni turnir za djecu, tijekom 15 godina postojanja izrastao je u jedan od najvećih međunarodnih nogometnih turnira za djecu u ovom dijelu Europe. Split, Trogir, Klis i Dugopolje tijekom četiri preduskrsna dana ugostili su 2200 malih nogometaša koji su odigrali 290 nogometnih utakmica u pet dobnih kategorija, od U8 do U12, uz izravan televizijski prijenos Planet Sporta.

Uređenje pulskih dječjih igrališta Za bezbrižnu i sigurnu igru mališana Pula godišnje uloži više od milijun kuna

Žele biti nogometna destinacija

– Ovo je najmasovniji i najkvalitetniji turnir do sada. Ugostili smo 124 momčadi iz 10 država. Došli su najbolji! Osim brojnih domaćih klubova, predvođenih najvećima – HNK Hajduk, NK Osijek, NK Rijeka i GNK Dinamo, kao glavni nositelji među inozemnim klubovima ističu se njemački Bayern, talijanska AS Roma, austrijski Red Bull Salzburg, francuski PSV, talijanska Perugia i brojni drugi. Došli su i Botev Plovdiv iz Bugarske, slovenski Domžale, bosansko-hercegovački Zrinski i Čelik... Svi su iz Europe, osim momčadi Melbourne Knightsa, kluba koji su osnovali Hrvati u Australiji i u kojem je igralo nekoliko velikih imena australskog i hrvatskog nogometa. Ti su mali igrači 30 sati putovali zrakoplovom da bi igrali na našem turniru – kaže Franko Bogdan, predsjednik NK Adriatic, splitskog kluba koji je ujedno i organizator turnira.
Najjača konkurencija stiže na stadion „Hrvatski vitezovi“ u Dugopolju, najljepšem od nogometnih terena na kojima se utakmice turnira „Prvi koraci“ igraju.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Dugopoljski centralni teren je rezerviran za utakmice najstarije djece, U-12 kategorije, te uz domaćine i Hajduk i Dinamo, u Dugopolju su nastupili Bayern, PSV, Red Bull Salzburg i drugi.
Dugopolje je drugi put zaredom jedan od domaćina ovoga turnira, početnika do 12 godina.


– Želimo se afirmirati kao nogometna destinacija. Imamo izvrsnu infrastrukturu, u naš stadion Hrvatski vitezovi uložen je velik novac i mi ga želimo opravdati te radimo potrebne korake u smjeru te vrste razvoja. Nogomet je već desetljećima u ekspanziji,i očekujemo povećan interes za održavanje turnira, zimskih priprema i igranja utakmica. To generira potrošnju, noćenja i ostale gospodarske djelatnosti – kaže Perica Bosančić, načelnik Općine Dugopolje.

Special Power League U Puli održan 3. turnir nogometne lige za djecu s teškoćama u razvoju

Nogometni turizam je cjelogodišnji turizam, a Dugopolje ima kompleks s glavnim i pomoćnim nogometnim terenom. Druga faza uređenja kompleksa predviđa izgradnju polivalentne dvorane i ostalih popratnih sadržaja. Pripremaju projekt koji će kandidirati za financiranje iz fondova EU. Dugopolje će nakon toga možda postati zanimljivo i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Mlađi uzrasti, U-17 i U-19 već dolaze na pripreme, na ovom stadionu su se igrale kvalifikacijske utakmice do 19 godina Hrvatska – Mađarska i Hrvatska – Njemačka.
Tomislav Balić, direktor Turističke zajednice Dugopolje sa zadovoljstvom ističe kako su mnogi mali nogometaši na turnir “Prvi koraci”, došli sa svojim roditeljima. 


– Dugopolje, uz hotel Katarina s 400 ležajeva, koji je u blizini stadiona, raspolaže i s desetak kuća za odmor u kojima je prošle godine ostvareno 12.000 noćenja, što nadopunjava rezultate hotela, a nas u Turističkoj zajednici i Općini obvezuje na organiziranje što više sadržaja – kaže Balić.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Odveli ih u razgledavanje

Procjenjuje se kako su mali nogometaši i njihova pratnja ostvarili ukupno oko 10.000 noćenja, što je za predsezonu, kada je većina kreveta u Dalmaciji prazna, izvrsno. Iz Hrvatske će odnijeti izvanredne dojmove.

Domaćini su se pobrinuli pa su im organizirali niz izleta i razgledavanja Kliške tvrđave, dugopoljske špilje Vranjača, a obišli su Split i Trogir.
Dugopolje će u idućih 15-ak dana ugostiti još jedan međunarodni nogometni turnir za djecu, a u lipnju nogometni kampus za mlađe uzraste.

pogodite o kome se radi Zadar imenovao četiri 'Vatrena' počasnim građanima