Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
'Svijetle pruge'

Na likovnoj radionici na otvorenome u izradi tri nove velike drvene skulpture

1/9
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Projekt "Svijetle pruge" traje od 2002. godine, a idejni začetnik i voditelj te kiparske radionice na otvorenome bio je profesor i kipar, jedan od najpoznatijih hrvatskih suvremenih likovnih umjetnika Slavomir Drinković

Na likovnoj koloniji na otvorenome "Svijetle pruge", koja se održava u lugarnici Rogović-kutu u blizini Bjelovara, ove godine sudjeluje šestero studenata Kiparskog odsjeka zagrebačke Likovne akademije koji će tijekom desetodnevnog boravka na terenskoj nastavi izraditi tri skulpture od drveta, a ovogodišnja tema je konstrukcija – dekonstrukcija.

Bivši učenički dom postat će studentski dom sa smještajem za 60 osoba Gradonačelnik Hrebak i župan Bajs potpisali Sporazum o suradnji na projektu Studentskog doma Bjelovar bi mogao postati studentski grad već u sljedećih godinu dana

Likovna kolonija održava se 18. godinu zaredom, a umjetnička djela koja se ondje izrade postavljaju se u jedinstvenu galeriju drvenih skulptura na otvorenome "Svijetle pruge" uz lokalnu cestu.

Galerija je nastala zahvaljujući suradnji Hrvatskih šuma, Bjelovarsko-bilogorske županije, Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba i Općine Velikog Trojstva, a od ove godine sudjeluje i Grad Bjelovar. Sudionike kolonije u četvrtak su obišli predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i Općine Velikog Trojstva, a dočekao ih je suvoditelj radionice, profesor Neven Bilić.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

"Studenti su ovdje prvi put u mogućnosti napraviti rad većih dimenzija i okušati se u kvalitetnom materijalu i na kraju dobiti svoje ostvarenje na otvorenom prostoru. Riječ je o studentima treće i četvrte godine dodiplomskog i prve godine diplomskog studija. Stariji studenti radove izvode prema svojim zamislima, a mlađi im pomažu", objasnio je profesor Bilić.

"To je jedno iskustvo koje nije dobro samo u realizaciji njihova umjetničkog života, nego i kao ocjena u nastavi, kao jedno iskustvo koje se projicira kroz njihov nastavni program", dodao je.

metković IX. tradicionalna Likovna kolonija 'Tomislav Zubčić Zupa'

Radovi na kojima rade studenti uz pomoć profesora simboli su šuma i krajolika jedinstvenoga bilogorskog kraja. Projekt "Svijetle pruge" traje od 2002. godine, a idejni začetnik i voditelj te kiparske radionice na otvorenome bio je profesor i kipar, jedan od najpoznatijih hrvatskih suvremenih likovnih umjetnika Slavomir Drinković.