Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Gradonačelnik Hrebak i župan Bajs potpisali Sporazum o suradnji na projektu Studentskog doma

Bjelovar bi mogao postati studentski grad već u sljedećih godinu dana

Bivši učenički dom postat će studentski dom sa smještajem za 60 osoba
1/11
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Gradonačelnik Dario Hrebak i župan Damir Bajs obišli su prostorije Učeničkog doma koji bi trebao postati dom za 60 studenata

Studentski dom u Bjelovaru sve je bliže realizaciji, potvrđeno je ovih dana. Naime, gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs udružili su snage i potpisali Sporazum o suradnji na projektu Studentskog doma u gradu Bjelovaru.

Županija osigurala 10 mil. kuna Školsko-sportska dvorana u Velikoj Pisanici stoji nedovršena od 2010. godine, no to će se promijeniti Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem Općina daje u zakup ili na prodaju 431,59 hektara zemlje

Traže pravo na korištenje

Veleučilište u Bjelovaru ima dopusnice za izvođenje tri preddiplomska stručna studija koji omogućavaju upis studentima čije je prebivalište izvan Bjelovarsko-bilogorske županije, međutim, nema osiguran subvencionirani smještaj studenata.

Na učinkovitom i brzom rješenju tog problema zajednički rade Grad Bjelovar i županija s ciljem da se zgrada bivšeg Doma učenika srednjih škola u Bjelovaru prenamijeni u Studentski dom.

Tako je u planu da Grad Bjelovar Dom učenika prijavi na energetsku obnovu, koji bi postao studentski dom sa smještajem za 60 osoba.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

– Potpisom ugovora želimo omogućiti da dom prijeđe u vlasništvo Grada Bjelovara te da se prostor prilagodi potrebama studentskog doma. Sama Županija će doprinijeti ovom projektu zajedničkim nastupom i rješavanjem pitanja nekretnine koja će prijeći na Grad Bjelovar. Odmah nakon potpisa provest ćemo sve daljnje aktivnosti – napomenuo je župan koji ističe kako je zajednički i primarni cilj ovog projekta učiniti Bjelovar pravim studentskim gradom.

– Ovo je početak suradnje vezan za razvoj veleučilišta i visokoškolskog obrazovanja na području naše županije, a ovim potezom dobivamo jedno brzo i optimalno rješenje koje Bjelovar pretvara u studentski grad još snažnijim koracima nego što li je to bilo do sada – objasnio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak ujedno zahvalivši Županiji što je podržala Grad Bjelovar u namjeri da u vlasništvo dobije prostor bivšeg Doma učenika.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Hrebak je istaknuo da će Županija odustati od zahtjeva prema Ministarstvu državne imovine te će oni uputiti zahtjev da se Gradu Bjelovaru osigura pravo na korištenje sporne zgrade, nakon čega je oni prosljeđuju Veleučilištu. Što se pak stanja same zgrade tiče, gradonačelnik pojašnjava da prevelika ulaganja neće biti potrebna, a projekt vrijedan 5,300.000 kuna već će u rujnu biti prijavljen na Fond za energetsku učinkovitost. Tako bi, po sadašnjim prognozama, Bjelovar studentskim gradom mogao postati već u sljedećih godinu dana.

Dom treba 230 studenata

– Veleučilište se i dalje razvija, a trenutačno je u postupku reakreditacija. Na mladima svijet ostaje, i nama je u interesu da privlačimo sve bolje studente, a ovim projektom će se riješiti samo dio dugogodišnjeg problema s kojim se Veleučilište susreće. Naime, od ukupno 733 studenta, koliko ih pohađa Veleučilište u Bjelovaru, njih čak 230 ima pravo na studentski dom, što znači da su potrebe veće od ovih planiranih 60-ak mjesta – kazala je dekanica Veleučilišta u Bjelovaru Zrinka Puharić.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Uređeno i posloženo po pravilima Bjelovarski buvljak otišao iz strogog centra grada na mjesto “stare plinare” Održana početna konferencija projekta vrijednoga gotovo 14 milijuna kuna Bjelovar, Bubamara, Ciciban, Osmijeh i Pinokio postali su “Vrtići po želji roditelja”