Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Uređeno i posloženo po pravilima

Bjelovarski buvljak otišao iz strogog centra grada na mjesto “stare plinare”

1/11
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Gradonačelnik Dario Hrebak obišao je ovu lokaciju buvljaka i rekao kako lokacijsko rješenje nije idealno, ali je zato optimalno

Bjelovarski buvljak iz strogog centra grada morao se preseliti na drugu, adekvatniju lokaciju, pa su tako Bušićevu ulici zamijenili za ulicu Ivana Kozarčanina, Bjelovarčanima poznato kao mjesto "stare plinare".

bjelovar Buvljak iznova otvoren na novoj lokaciji stare plinare

Pevec dao na korištenje

Nakon više sastanaka i konzultacija između predstavnika Grada Bjelovara i tvrtke Komunalac s prodavačima, pronađena je prikladna lokacija za buvljak, odnosno prodaju rabljene robe na otvorenome. Prostor je u vlasništvu tvrtke Pevec, koja ga je ustupila na korištenje. Komunalac je uredio prostor, označio prodajna mjesta i raspisao Natječaj za davanje u zakup prodajnih mjesta za 2019., čime su ostvareni svi preduvjeti za otvorenje buvljaka. Bjelovarski gradonačelnik  Dario Hrebak ističe kako postoji velika razlika između samog buvljaka i pokušaja profesionalnog bavljenja na crno s nekim drugim djelatnostima. – Problem koji je godinama postojao, sada je riješen. Ovo je sad uređeno i posloženo po pravilima, Komunalac ne može imati problema. Dakle, to je sada onako kako bi i trebalo biti. Ono što nismo htjeli dopustiti jest da netko drugi bude privilegiraniji od građana i obrtnika grada Bjelovara. Ne može netko tamo doći i poslovati bez fiskalne blagajne i ičega, a s druge strane, istu tu robu prodaju neki bjelovarski ugostitelji ili obrtnici. Jedno je buvljak, a drugo je pokušaj profesionalnog bavljenja na crno nekim drugim djelatnostima. Tome smo sada stali na kraj – poručio je Hrebak, koji napominje kako trenutačno lokacijsko rješenje buvljaka nije idealno, ali je zato optimalno. – Svjestan sam kako ovo nije idealno, ali je bolje nego što li je bilo i, ono što je najbitnije, uvažili smo potrebe ljudi koji su ovdje na buvljaku, ali i svih drugih građana kojima se buvljak ne sviđa. Pokušavamo naći optimalna rješenja da svi građani budu koliko-toliko zadovoljni – poručuje Hrebak.

17. bok festival U Bjelovaru 'Izložbom glumaca' počinje kazališni spektakl

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika, pojasnio je kako su do lokacije došli kroz razgovor s prodavačima i oni su se sami izjasnili kamo se žele premjestiti. – Ovo je širi centar grada i građani će itekako dolaziti, a ipak je udaljen od obiteljskih kuća da ne smeta nikome – kazao je Brajdić.

Kupci starije gospođe

Donekle se s njim složio jedan od prodavača Igor Bugarinović iz Bjelovara koji već osam godina prodaje na bjelovarskom buvljaku.

– Prijašnja lokacija bila je bolja jer je bila pristupačnija starijim gospođama koje će sada teže do nas, a one su nam najčešći kupci. Nova je lokacija dobra, zasad nema puno ljudi, ali još uvijek se ne zna. Inače, nitko osim gradonačelnika i njegova zamjenika nije htio nas saslušati, oni su nam omogućili prostor i sve. Da nije bilo njih, ne bi bilo ničega – svi su govorili kako imamo Gudovac, koji je predaleko, i gotovo – rekao je Bugarinović.

Pripreme u punom jeku Slatinski proljetni sajam 5. svibnja