Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
17. bok festival

U Bjelovaru 'Izložbom glumaca' počinje kazališni spektakl

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Mjuzikl Čarobni Broadway i predstava Ujak Vanja, samo su neke od umjetničkih poslastica koje očekuju posjetitelje

Jedan od najpoznatnijih hrvatskih festivala, BOK Fest, službeno počinje sutra u 10 sati tradicionalnom Izložbom glumaca. Bjelovarski odjeci kazališta u tom će se gradu održati 17. put, a subota će biti u znaku kazališta, glumaca, predstava, ali i cvijeća jer se u središnjem parku u 11 sati službeno otvara i Bjelovarski cvjetni sajam gdje će se pridružiti i naši poznati glumci. Prva predstava na festivalu je Čarobni Broadway zagrebačkog kazališta Komedija. BOK fest završava 11. svibnja predstavom Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, Ujak Vanja.

split Otvoreni 29. Marulićevi Dani

– Od 27. travnja do 11. svibnja biti će 13 predstava, mjuzikl. Ove godine smo malo izmijenili koncept, vjerujem da će biti još bolje. Izložba glumaca će biti upravo ovdje na gradskom korzu, ispred Paviljona, a u isto vrijeme otvaramo i Sajam cvijeća. Spojili smo ta dva događaja te ćemo izložiti cvijeće i glumce u tom trenutku. U 12 sati tradicionalno počinje BOK Moto alka, nakon toga u 21 sat slijedi mjuzikl zagrebačkog kazališta Komedija- kazala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Zvjezdana Galkowski. Najavila je i aktivnosti koje možemo očekivati u sklopu ovogodišnjeg BOK festa, a kazala je i kako postoji veliki interes za sve predstave, ali onaj najveći je upravo za za početnu predstavu.

– Što se same organizacije tiče, Pučko otvoreno učilište je organizator sve ove godine. Uz predstave će biti i popratne aktivnosti kao što su Moto alka, izložba, retro party i turnir. Glavni pokrovitelj je Grad, tu je i Ministarstvo kulture te niz sponzora.

Bogat program Više od 20 kazališta na Lutkarskom proljeću u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Ove godine, u suradnji s nastavnicima i profesorima glazbenog jezika bit će više od 200 osnovnoškolaca na mjuziklu Čarobni Broadway – što je nama jako drago- poručila je Galkowski. Poznati bjelovarski glumac, Ivan Ožegović, zadovoljan je ovogodišnjim rasporedom predstava, a rekao je i koja zvučna imena glumačke scene možemo očekivati u Bjelovaru.

– Raspored je jako dobar. Neke predstave imamo napokon priliku ponovno ih vidjeti, također imamo priliku vidjeti veliki mjuzikl, što je uistinu respektabilan raspored. Uvijek je tu financijsko pitanje, odnosno neke predstave se moraju uklopiti u našu financijsku konstrukciju, stoga je bilo problema, ali smo na kraju uspjeli. Neka od zvučnijih imena koja možemo očekivati su Bogdan Diklić, Branislav Lečić, Judita Franković, Dražen Šivak, a imamo i predstavu Bobe Jelčića Hedda Gabler s mladim glumcima koji su možda nepoznati, ali ih vrijedi pogledati- istaknuo je Ožegović. Osim navedenih, tijekom trajanja BOK-a, moći će se pogledati u predstava Hotel mrtvih žena, Čini Barona Tamburlana, Titon, Sratnik, 10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života u izvedbi mladog Ožegovića i ostale. U spomen nedavno preminulom hrvatskom glumcu, Ivi Gregureviću, koji je bio redoviti posjetitelj i glumac na BOK festu, održat će se gledanje ciklusa njegovih filmova u bjelovarskom kinu. Inače, riječ je o manifesticiji prvi put održanoj 2003. godine čiji je idejni začetnik najpoznatiji bjelovarski glumac, Goran Navojec, Irena Hlupić – Rašo i producent Darko Hlupić. BOK fest smatra se smotrom najznačajnijih kazališnih ostvarenja profesionalnih kazališnih kuća Hrvatske i njihovih gostiju iz zemlje i inozemstva.

dubrovnik Predstava 'Suton' premijerno prikazana u kazalištu Marina Držića