Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
split

Otvoreni 29. Marulićevi Dani

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Prva nagrada ”Marin Držić” za 2018. godinu dodijeljena je Predragu Raosu za dramu "Raj pa kraj," za koju je u obrazloženju istaknuto kako je iznimno duhovit i satiričan tekst o Božjoj kreaciji Adama i Eve

Festival hrvatske drame, 29. Marulićevi dani otvoreni su u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) dodjelom nagrada za dramsko djelo "Marin Držić" koju, tradicionalno od 1991. godine, dodjeljuje Ministarstvo kulture kao poticaj hrvatskom dramskom i kazališnom stvaralaštvu.

29. festival hrvatske drame Na Marulićevim danima čak 12 predstava inspiriranih tekstovima Mire Gavrana

Prva nagrada ”Marin Držić” za 2018. godinu dodijeljena je Predragu Raosu za dramu "Raj pa kraj," za koju je u obrazloženju istaknuto kako je iznimno duhovit i satiričan tekst o Božjoj kreaciji Adama i Eve uz asistiranje Lucifera i pomoć poslušnih anđela predvođenih arkanđelom Mihaelom.

U tekstu se, kako je obrazloženo, autor vješto poigrao civilizacijskim tekovinama, izvrnuvši priču postanka, ukazujući na problematiku međuljudskih odnosa od samih početaka ukorijenjenu u egocentričnosti, neradu i želji za zadovoljavanjem osnovnih instikata, poentirajući ih kroz lucidni, crnohumorni kut gledanja obogaćen suvremenim referencama.

Drugu nagradu ravnopravno Sanji Porobiji i Dorotei Šušak

Drugu nagradu ravnopravno dijele Sanja Porobija za dramu "Bez traga (par riječi iz predgovora)" i Dorotea Šušak za dramu "Kako smo preživjeli Dies irae".

bjelovar Mjuzikl 'Čarobni Broadway' otvara 17. BOK fest

Obrazloženo je kako drama Sanje Porobije iznimno vješto strukturirani triler s elementima horora koji drži u napetosti od samog otvaranja pa sve do potpuno neočekivanih obrata i kraja.

- Radnja drame smještena je u jednom selu na otoku gdje prilikom pogreba u grobu pronalaze leš nepoznate djevojke. U maloj sredini u kojoj se svi poznaju, isprva su šokirani otkrićem, međutim kako se priča razvija otkriva se sve veća involviranost cijelog mjesta u strašni zločin - stoji u obrazloženju.
U obrazloženju je istaknuto kako drama Dorotee Šušak "Kako smo preživjeli Dies irae" već u svom naslovu daje naslutiti veličinu životne borbe o kojoj autorica progovara, a glavni lik je nastavnica, samohrana majka troje djece koja donosi svoju životnu priču borbe sa Zakonom o stečaju potrošača Republike Hrvatske.

dubrovnik Predstava 'Suton' premijerno prikazana u kazalištu Marina Držića

Treću nagradu ravnopravno dijele Beatrica Kurbel za dramu "Park" i Irena Vuković za dramu "55 kvadrata."

- Isprepletenost ljudskih sudbina, tragičnost neuspjele ljubavne veze i nasilje nad ženama tvore temeljnu okosnicu drame 'Park' - navodi se u obrazloženju, dok je za dramu "55 kvadrata" istaknuto da je "još je jedna suvremena, aktualna i na trenutke duboko emocionalna priča o današnjici u kojoj se gube stare vrijednosti, u ovom primjeru utkanom u jednu splitsku obitelj, ali koji zapravo funkcionira univerzalno na cjelokupnom prostoru Hrvatske."

Prvonagrađenom autoru 40.000 kuna

Kako su izvijestili iz Ministarstva kulture, prvonagrađenom autoru pripada 40.000, drugonagrađenom 30.000, a trećenagrađenom 20.000 kuna. U slučaju da dva autora ravnopravno dijele jednu nagradu, svaki dobiva puni iznos. Ministarstvo se također obvezuje sufinancirati postavljanje na scenu nagrađenih tekstova.

Stjepan Kožić Javni poziv do 23. travnja Za programe u kulturi osigurano 3,2 milijuna kuna

Ovogodišnji Festival hrvatske drame "Marulićevi dani" održava se do 30. travnja, a u konkurenciji za nagrade bit će izvedeno trinaest predstava po izboru Mire Muhoberac. Festivalske nagrade "Marul" bit će dodijeljene na završetku "Marulićevih dana".

Nakon svečanosti večerašnjeg otvorenja izvedena je drame Mire Gavrana "Paralelni svjetovi."