Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Održana početna konferencija projekta vrijednoga gotovo 14 milijuna kuna

Bjelovar, Bubamara, Ciciban, Osmijeh i Pinokio postali su “Vrtići po želji roditelja”

Foto: Grad Bjelovar
U vrtiće se uvode dvije nove usluge, poslijepodnevni rad i produženi boravak s ciljem usklađivanja poslovnog i obiteljskog života

"Vrtić po želji roditelja" projekt je vrijedan gotovo 14 milijuna kuna, a početna konferencija za provedbu projekta održana je prošloga tjedna u Bjelovaru gdje postoji veliki interes za njegovu provedbu. Financiran je iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020, a tražena su bespovratna sredstva u ukupnoj vrijednosti projekta, što je i odobreno.

Uređeno i posloženo po pravilima Bjelovarski buvljak otišao iz strogog centra grada na mjesto “stare plinare”

Dva programa

U partnerstvu s DV Bjelovar, DV “Bubamara”, DV “Ciciban”, DV “Osmijeh” i DV “Pinokio” ovim projektom unaprijedit će se dosadašnji način rada vrtića uvođenjem dvije nove usluge, produženog boravka i poslijepodnevnog rada s ciljem usklađivanja poslovnog i obiteljskog života. Konferenciji je prisustvovao i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak sa suradnicima, koji je kazao da je upravo Bjelovar među top tri hrvatska grada po povlačenju sredstava za ovaj program, a naglasio je i to da su u ovaj projekt uključeni svi gradski vrtići.

– Važno je napomenuti i to da je 2. svibnja s radom počela popodnevna smjena u vrtićima, što je svakako korisno, ne samo korisnicima, već i novim zaposlenicima vrtića. Zasad je to njih 37, a krajem ljeta bi se taj broj mogao povećati na čak 50 novih stručnjaka i radnika u bjelovarskim vrtićima. Trenutačno je upisano 93 djece, od čega 40 u produženom boravku i 53 u poslijepodnevnom radu vrtića, a bitno je napomenuti da je za upis u produženi boravak i poslijepodnevni rad ostalo još 47 slobodnih mjesta – zaključio je bjelovarski gradonačelnik.

Zaželi Ivanec Projekt “Uključi se” na pola puta Posao za 15 žena i briga za 70 korisnika

– Svako dijete je dobilo priliku da se uključi u program ranog i predškolskog odgoja ovakvim oblikom rada. U ovom projektu su i djeca koja nisu pohađala nijedan program te nisu imala prednost prilikom upisa – kazala je Senka Ivanušec iz dječjeg vrtića “Ciciban”.

– Mi imamo dva poslijepodnevna programa; to su poslijepodnevni rad i produženi boravak u obliku jedne opće radionice. Što se pak veličine grupa tiče, u jednoj skupini će biti 13 djece, a u drugoj 8 jer smo predvidjeli i djecu s teškoćama u razvoju – naglasila je Ivanušec te je istaknula kako je ovim projektom također predviđeno i nabavljanje nove didaktičke opreme za vrtić.

Iz dječjeg vrtića “Osmijeh” poručuju da je ovaj program namijenjen prvenstveno djeci koja dosad nisu imala priliku pohađati vrtić, međutim otvoreni su i za djecu koja već jesu u vrtiću.

Oni će također provoditi poslijepodnevni rad i produženi boravak, a od listopada će i predškola biti obuhvaćena ovim projektom.

Energetska obnova Obnovljena bolnica podići će standard za osoblje, ali i pacijente

Bez jaslica poslijepodne

Iz vrtića ističu kako je trenutačno 18 djece prijavljeno u poslijepodnevnom radu i 10 djece u produženom boravku.

– Gradski vrtić ima poslijepodnevni rad od 11 do 21 sat te kraći program u objektu Alojzija Stepinca. U ovom trenutku imamo u poslijepodnevnom radu 12 djece, u kraćem programu 10, a očekujemo još oko 30-ak djece u sklopu programa Sigurno u školu, programa predškole i senzornog programa – kazala je Anna Lauš, ravnateljica dječjeg vrtića Bjelovar, koja ističe da u poslijepodnevni rad nisu uključene 
jaslice.

Bolji uvjeti za djecu Dječji vrtić Bjelovar dobio moderno opremljenu senzornu sobu i igralište