Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U sklopu manifestacije Jesen u Baranji

Na najvećoj fišijadi u Hrvatskoj kuhat će 200-tinjak kuhara iz triju zemalja

Prošle godine kuhao se čobanac, krumpir paprikaš s dimljenom štukom, kuhani kukuruz
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Više od 2000 domaćih gostiju i turista očekuje se u subotu 8. rujna na središnjem trgu. Svirat će tamburaški sastav Garavi i pjevati Maja Šuput

Više od 200 kuhara iz triju zemalja, kako se očekuje, kuhat će na najvećoj fišijadi u Hrvatskoj – u Belom Manastiru, u sklopu manifestacije “Jesen u Baranji”. Riječ je o kuharima iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, a u njihovim kulinarskim majstorijama uživat će i domaći gosti i turisti. Fišijada je u subotu, 8. rujna, na središnjem belomanastirskom trgu, kada će ponovno pola grada mirisati na prepoznatljivu baranjsku deliciju.

Potpore poduzetnicima Beli Manastir Iz gradskog proračuna Ukupno 148.000 kuna potpora za 20 poljoprivrednika

Zanimljivo i turistima

Grad Beli Manastir i Turistička zajednica Baranje organizatori su najveće baranjske i hrvatske fišijade, koja se tradicionalno održava već 15 godina u rujnu. Cilj joj je očuvanje gastro, etno i kulturne tradicije ovoga kraja.

– O turističkom značaju takve manifestacije u Baranji nije potrebno niti govoriti. Uzmimo tu samo u obzir činjenicu kako je redovito posjećuju istaknuti dužnosnici lokalne, regionalne i nacionalne razine, pa smo tako prethodnih godina mogli vidjeti i hrvatske premijere u šetnji belomanastirskim središtem. Osim poznatih lica, fišijadu redovito posjećuje više od 2000 domaćih gostiju i turista – ističu u Gradskoj upravi.

Najbolji orači u Virovitičko-podravskoj županiji Županijsko prvenstvo Najbolji orači Hrvoje Matijaško i Darko Matić

Isto tako, redovito je prati veliki sajam domaćih proizvoda tzv. Bakin špajz i međunarodna smotra folklora, što predstavlja pravi užitak za brojne zaljubljenike u gastronomiju, kulturu i tradiciju.

– Prošle godine kuhao se čobanac, krumpir paprikaš s dimljenom štukom, kuhani kukuruz, razna zimnica, gužvare i ostali kolači. Žene su pravile pravi domaći pekmez od plavih šljiva, od kojih je tom prilikom napravljena i rakija, nazvana “Etno Baranja” – priča nam jedan stariji i iskusniji posjetitelj.

Nagrade kuharima

Najbolji kuhari tog tradicionalnog specijaliteta bit će, naravno, nagrađeni.

No, neće se ocjenjivati samo okus fiša. Organizirana su i natjecanja za najljepše postavljen stol, najveseliju ekipu, najstarijeg i najmlađeg natjecatelja te najbolje domaće tijesto. Stručno povjerenstvo koje, u pravilu, čine vrsni majstori kuhanja ribljeg paprikaša, između prijavljenih ekipa izabiru najbolje kuhare, koji se tada direktno plasiraju na državno prvenstvo.

Na fišijadi 8. rujna očekuje se i zabava pod šatorom do sitnih jutarnjih sati uz Tamburaški sastav Garavi i Maju Šuput.

Socijalni stanovi u Belom Manastiru Za socijalne stanove stiže 5,7 milijuna kuna iz EU Gradit će se 20 novih stanova za najugroženije građane