Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Besplatni udžbenici i obnovljena škola dočekali su učenike OŠ Desinec

Na otvorenju obnovljene škole i bivši učenik - Ivan Zak

Osnovna škola Desinec
1/2
Foto: Zagrebačka županija
Škola Desinec ima samo 66 učenika u četiri čista razredna odjeljenja, a u 130 godina postojanja obrazovala je generacije Desinčana

Učenici Područne škole Desinec u blizini Jastrebarskog imali su zasigurno jedan od najljepših prvih dana škole posljednjih godina. Samo na njih čekale su posve nove klupe, stolovi i ploče, podovi su ulašteni, kuhinja je u potpunosti renovirana, kao i ostatak školske zgrade. A na klupama besplatni udžbenici i radne bilježnice, mape i sva dodatna školska oprema. Osim unutarnjeg uređenja, škola je dobila i potpunu energetsku obnovu, pa je pet peći na ogrjev u školi zamijenjeno novom kotlovnicom na bio masu.

Obnavlja se dom u Velikoj Pisanici Velika Pisanica Obnova društvenog doma za sve stanovnike

Zadovoljni novim uređenjem

Ova je škola upravo proslavila svoj 130. rođendan i ovo je najljepši poklon koji su učenici, nastavnici i roditelji mogli dobiti, rekla je učiteljica i voditeljica škole Snježana Dubić.

– Unutarnje uređenje oduševilo je naše učenike, kao i roditelje. Mještani Desinca, roditelji te sadašnji, ali i bivši učenici presretni su, jer Desinec ovo zaslužuje – komentirala je, dodavši kako je škola ipak učenicima drugi dom i o tome treba razmišljati. Škola Desinec inače ima samo 66 učenika u četiri čista razredna odjeljenja, u dvije smjene s dva razreda. Škola je obrazovala generacije Desinčana i mještani su presretni obnovom.

– Sve ovo uljepšalo nam je početak školske godine. Omogućen je nastavak obrazovanja naše djece u novoj, modernijoj i novoopremljenoj školi – rekla je Dubić.

Tijekom proljeća i ljeta na ovoj 130 godina staroj školi izvodili su se radovi energetske obnove i unutarnjeg uređenja. Riječ je o investiciji vrijednoj 2,990.962 kuna za koju je Zagrebačka županija osigurala 2,199.982 kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj povučeno je 512.144 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 278.836 kuna.

Stjepan Kožić odlični rezultati Poduzetnici Zagrebačke županije drugi u Hrvatskoj prema ostvarenom prihodu i neto dobiti

Odsad energetski razred B

– Do sada je energetski razred ove škole bio D, a nakon što smo sanirali krov, zamijenili fasadnu stolariju i samu fasadu te ugradili kotlovnicu na bio masu, očekivani energetski razred bit će B – rekao je zagrebački župan Stjepan Kožić.

Osim učenika Desinca, sve ostale učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije dočekali su besplatni osnovni kompleti udžbenika za što je Županija osigurala 12 milijuna kuna.

– Mnogi gradovi i općine uključili su se također s vlastitim sredstvima tako da će većini djece biti osigurana i dopunska nastavna sredstva poput radnih bilježnica, atlasa, likovnih mapa – rekao je župan Kožić.

Svečanom otvorenju škole odazvao se i njezin bivši učenik, popularni pjevač Ivan Volarić Zak kojem su se djeca posebno razveselila.

Inače, u školskoj godini 2018./19. osnovnu školu na području Zagrebačke županije će pohađati 25.523 učenika od čega 3123 prvašića. U odnosu na prošlu godinu na području županije upisano je 65 učenika manje.

Na sastanku je dogovoreno da će se ista karta moći koristiti za bus i za vlak Potpisan sporazum između grada Svete Nedelje i HŽPP-a Na korak smo do jeftinijeg prijevoza hitna Složili se sa županom Trebamo novu Mrežu hitne medicine!